Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť Profesia: Trh práce SR si vyžaduje najmä mäkké zručnosti

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Ďalším faktorom, ktorý zamestnávateľov motivuje hľadať ľudí s kvalitnými mäkkými zručnosťami, je tiež nedostatok voľných špecialistov na trhu práce.

Bratislava 16. mája (TASR) - Spomedzi desiatky najčastejších požiadaviek firiem je šesť mäkkých zručností. V utorok o tom informoval riaditeľ komunikácie spoločnosti Profesia Martin Menšík počas 13. ročníka podujatia Profesia days v Bratislave na základe údajov portálu Profesia.sk.

"Dnes vidíme, že manažéri viac koordinujú a ľudia majú na starosti svoje vlastné agendy. Namiesto úloh sú im zadávané ciele," uviedol Menšík.

Ďalším faktorom, ktorý zamestnávateľov motivuje hľadať ľudí s kvalitnými mäkkými zručnosťami, je tiež nedostatok voľných špecialistov na trhu práce. Firmy tak často hľadajú univerzálnych ľudí, ktorí pomocou mäkkých zručností lepšie rozumejú súvislostiam. Zo skúseností vyplýva, že takíto uchádzači sa tvrdé zručnosti naučia rýchlejšie.

Firmy na Slovensku vyzdvihujú mäkké zručnosti stále viac. Trh práce SR si vyžaduje najmä anglický jazyk, komunikačné schopnosti, zodpovednosť, samostatnosť, vodičský preukaz, Microsoft (MS) Excel, flexibilitu, MS Word, spoľahlivosť a tímovosť, vyplynulo z údajov spoločnosti.

Najpožadovanejšie mäkké zručnosti pri ponukách pre ľudí so základným vzdelaním sú zodpovednosť, manuálna zručnosť, spoľahlivosť, flexibilita a samostatnosť. Od uchádzačov s maturitou zamestnávatelia vyžadujú najmä komunikačné zručnosti, samostatnosť, zodpovednosť, flexibilitu a orientáciu na zákazníka. Pri vysokoškolsky vzdelaných vyžadujú predovšetkým komunikačné zručnosti, samostatnosť, analytické myslenie, flexibilitu a schopnosť niesť zodpovednosť.

Na základe rozdelenia ponúk podľa požiadaviek na prax je 68 % vhodných pre špecialistov v odbore s 32 % pre začiatočníkov. Podiel pracovných inzerátov vhodných pre začiatočníkov v sektore, za posledné roky stúpol. Najpožadovanejšími administratívnymi a ekonomickými zručnosťami sú práca s pokladnicou, fakturácia, skladové hospodárstvo, hospodárska korešpondencia a účtovníctvo.

Najžiadanejšími marketingovými zručnosťami sú Google Analytics, sociálne siete, optimalizácia pre webové vyhľadávače, Google Ads a SalesForce. Najpožadovanejšími počítačovými zručnosťami sú Microsoft Excel, MS Word, administrácia SAP, SQL a JavaScript, dodal riaditeľ.

Napriek tomu, že požiadavky v ponukách sa za posledné roky zmenili, životopisy (CV) uchádzačov tieto zmeny príliš neodrážajú, vyplynulo z údajov spoločnosti. Slováci v nich veľmi nedbajú na prezentáciu mäkkých zručností.

"Životopisy sú výrazne orientované výlučne na posledné pracovné skúsenosti, vzdelanie a tvrdé zručnosti. CV a dokonca ani motivačné listy často neposkytujú súvislosti, vďaka ktorým by personalisti mohli zistiť o ľuďoch viac," zdôraznil Menšík.

Uzavrel, že medzi znalosťami, ktoré slovenskí kandidáti vyzdvihujú vo svojich životopisoch, je najčastejšie anglický jazyk, programy MS Office či znalosť nemeckého jazyka. Uchádzači majú dlhodobo veľký záujem napríklad o prácu v administratíve a ekonomike.