Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť Prologis: Brexit mal len malý vplyv na transakcie

Foto: TASR/AP

Od júla do septembra začala spoločnosť výstavbu 14 budov vo Veľkej Británii, Nemecku, Holandsku, Francúzsku, Španielsku, Poľsku, Českej republike a na Slovensku.

Bratislava 23. októbra (TASR) – Spoločnosť Prologis pôsobiaca v oblasti logistických nehnuteľností v Európe zakončila tretí štvrťrok s obsadenosťou na úrovni 96,1 %. Oproti predchádzajúcemu kvartálu to predstavuje nárast o 0,5 %. Firma podpísala v tomto období nové nájomné zmluvy na 549.130 m2, teda takmer dvojnásobne viac ako pred rokom.

Ku koncu tretieho štvrťroka mala spoločnosť podiel, či už v podobe úplného vlastníctva, alebo ako spoločný investičný podnik, v nehnuteľnostiach a developerských projektoch v Európe s celkovou plochou 16,6 milióna m2.

„Počiatočný šok z brexitu sa počas leta vstrebal, nálada zákazníkov zostala pozitívna a mala len veľmi malý alebo dokonca žiadny vplyv na transakcie. Naďalej zaznamenávame nárast nájmov vo Veľkej Británii aj v kontinentálnej Európe – predovšetkým v Nemecku, Holandsku a Českej republike,“ uviedol prezident Prologis Europe Ben Bannatyne.

Medzi najvýznamnejšie nájomné zmluvy za tretí štvrťrok patrí 22.300 m2 čínskej e-commerce spoločnosti 4PX v Prologis Park Dunstable vo Veľkej Británii, 23.660 m2 logistickej firme Logent v Prologis Park Gothenburg vo Švédsku a 20.000 m2 logistickej spoločnosti Samada v Prologis Sénart DC1 pri Paríži vo Francúzsku.

Od júla do septembra začala spoločnosť výstavbu 14 budov vo Veľkej Británii, Nemecku, Holandsku, Francúzsku, Španielsku, Poľsku, Českej republike a na Slovensku. Z celkovej plochy 291.000 m2 stavia 69 % na mieru a 31 % špekulatívne.

„Celková výstavba je aj naďalej ťahaná dostupnosťou kapitálu a nízkou mierou neobsadenosti. Koncoví zákazníci e-commerce generujú 44 % dopytu výstavby na mieru,“ priblížil Bannatyne.

Prologis získal v treťom štvrťroku päť nových pozemkov v Európe.