Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Spoločný energetický trh Česka a Slovenska láka aj ďalšie krajiny

Po štyroch rokoch existencie láka tento úspech aj ďalšie krajiny.

Bratislava 26. októbra (TASR)- Česko a Slovensko boli prvé krajiny v stredoeurópskom regióne, ktoré prepojili krátkodobé trhy s elektrickou energiou. Po štyroch rokoch existencie láka tento úspech aj ďalšie krajiny. Vlani sa k nemu pridalo Maďarsko a v súčasnosti sa o neho zaujíma aj Rumunsko a Poľsko. Potvrdil pre TASR Libor Láznička zo spoločnosti sféra, ktorá vytvorila informačný systém spoločného trhu. "Skôr to vyzerá na Rumunov, pretože Poľsko sa už napojilo na obchod s elektrickou energiou so severskými krajinami. Dá sa teda očakávať rozšírenie o Rumunsko," dodal Láznička, ktorý české a slovenské energetické prepojenie považuje za úspešný krok.

Kým Slovensko získalo už len tým, že v roku 2009 vytvorilo krátkodobý trh s elektrickou energiou, Čechom sa zdvojnásobila jeho likvidita a klesli im aj ceny elektriny pri obchodovaní. "Okrem toho sa zjednodušili procesy cezhraničného obchodovania medzi Českom a Slovenskom, čo pozitívne vnímali obchodníci," upozornil Láznička.

Spoločný česko-slovenský trh prispel aj k rozvoju konkurencie na domácich trhoch, pretože zjednodušil obchodovanie a elektrinu začalo ponúkať viac subjektov. Pre obchodovanie cez hranice sa používa metóda takzvaného market couplingu. "Obchodníci zadávajú požiadavky na nákup a predaj vo svojich zónach. Objednávky sa zosumarizujú a spárujú sa, čiže sa zoradia podľa ceny. Zvýhodnené sú objednávky za najvyššiu cenu. Vznikajú krivky dopytu, čiže nákupu a ponuky, predaja a kde sa pretnú, tam sa vygeneruje cena," priblížil Láznička.

Prvé objednávky z prepojených obchodných oblastí Česka a Slovenska boli spoločne párované pre obchodný deň 1. septembra 2009. V septembri 2012 sa k nim úspešne pripojila aj maďarská obchodná zóna.