Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Spoluzakladateľ aerolínií Ryanair uvažuje o vstupe na trh v Argentíne

Foto: TASR

Po úspechu nízkonákladových aerolínií v Európe a v USA sa Ryan rozhodol zamerať na Latinskú Ameriku a nízkymi cenami konkuruje tamojším tradičným leteckým spoločnostiam.

Buenos Aires 21. júna (TASR) - Jeden zo spoluzakladateľov írskych nízkonákladových aerolínií Ryanair uvažuje o rozšírení podnikania do Argentíny po tom, ako sa mu podarilo úspešne vstúpiť na trh v Mexiku a Kolumbii. Informovala o tom agentúra AFP.

"Je to len otázka času," povedal Declan Ryan pre argentínsky denník La Nación.

Jeho letecká spoločnosť VivaAerobus pôsobí už 10 rokov v Mexiku a v Kolumbii už štyri roky vlastní aerolínie VivaColombia. Podľa Ryana s trochou "írskeho šťastia" by mohla Viva na budúci rok expandovať do ďalších štátov Latinskej Ameriky, vrátane Argentíny.

Po úspechu nízkonákladových aerolínií v Európe a v USA sa Ryan rozhodol zamerať na Latinskú Ameriku a nízkymi cenami konkuruje tamojším tradičným leteckým spoločnostiam.

Ryan a jeho rodina "odštartovali" svoje podnikanie s dnes už najväčšou európskou nízkonákladovou leteckou spoločnosťou Ryanair v roku 1985. V roku 2003 sa Declan Ryan vzdal funkcie riaditeľa aerolínií. Je však stále akcionárom Ryanairu a hlavným partnerom v investičnej spoločnosti rodiny Ryanovcov - Irelandia Aviation, ktorá úspešný model írskej spoločnosti "kopíruje" v ďalších regiónoch.

Podľa denníka La Nación Irelandia Aviation rokuje o kúpe malej argentínskej firmy a od roku 2017 by chcela začať lietať pod značkou Viva aj z tejto krajiny, kde zatiaľ dominujú Aerolineas Argentinas.

Ryan pre denník uviedol, že najväčším problémom, na ktorý jeho spoločnosť v Arentíne "narazila", nie sú jej regulačné pravidlá, ale letiskové poplatky. Až 35 z celkovo 38 letísk v Argentíne totiž spravuje jedna firma - Aeropuertos Argentina 2000, a to nepovažuje za férové.

Irelandia Aviation investovala v Mexiku v roku 2006 do VivaAerobus spolu s lokálnym autobusovým dopravcom. Dnes majú tieto nízkonákladové aerolínie 19 lietadiel a Ryan sedí v predstavenstve.

Aj v spoločnosti VivoColombia je Ryan predsedom správnej rady. Vznikla podobným spôsobom v roku 2012 a má 9 lietadiel.