Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Spomaľovanie čínskej ekonomiky ohrozuje pracovné miesta v krajine

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zánik pracovných miest tak ešte zvýši tlak na politikov v Pekingu, ktorí dokončujú plán rozvoja Číny v nasledujúcich piatich rokoch, aby navrhli opatrenia na vytvorenie nových pracovných príležitostí.

Peking 5. marca (TASR) - Spomaľovanie čínskej ekonomiky ohrozuje pracovné miesta v krajine. Štátne podniky totiž zápasia s nadmernou výrobnou kapacitou aj nadmerným počtom zamestnancov a potrebujú reformy. Zánik pracovných miest tak ešte zvýši tlak na politikov v Pekingu, ktorí dokončujú plán rozvoja Číny v nasledujúcich piatich rokoch, aby navrhli opatrenia na vytvorenie nových pracovných príležitostí. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zverejnenie návrhu v poradí 13. päťročnice sa časovo zhoduje so začiatkom výročného zasadania parlamentu, ktoré sa začína práve dnes a privíta tisíce delegátov.

Premiér Li Kche-čchiang predstaví tento víkend hospodárske ciele Číny, a to vrátane očakávaného vývoja hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2016.

Vlani sa HDP druhej najväčšej svetovej ekonomiky zvýšil o 6,9 %, čo bolo najpomalšie tempo jeho rastu za vyše 20 rokov. Analytici predpovedajú, že v tomto roku stúpne ešte menej, o približne 6,5 %.

Niektorí experti sa domnievajú, že skutočný hospodársky rast Číny je slabší, ako uvádzajú oficiálne údaje.

Ak Čína dodrží svoje sľuby a začne redukovať nadmernú výrobnú kapacitu v priemysle, robotníci v provinciách Šan-si, Che-pej a v ďalších priemyselných regiónoch by sa mali pripraviť na vlnu prepúšťania.

Vláda v Pekingu v pondelok 29. februára naznačila, že v oceliarskom a uhoľnom priemysle príde o prácu zhruba 1,8 milióna ľudí. Žiadny časový rámec však kabinet nezverejnil. Uviedol len, že v nasledujúcich dvoch rokoch vyčlení 100 miliárd jüanov (13,99 miliardy eur) na premiestnenie prepustených robotníkov.

Čínske továrne už vo februári zrýchlili prepúšťanie a zrušili najviac pracovných miest za uplynulých sedem rokov. Dôvodom boli slabé objednávky, ktoré ich nútia redukovať výrobu aj náklady.

Oficiálne miesta tvrdia, že miera nezamestnanosti v Číne je aj napriek spomaľovaniu ekonomiky prevažne stabilná a na konci roka 2015 dosiahla 4,05 %. Mnohí ekonómovia sú však presvedčení, že je oveľa vyššia, aj keď zároveň pripúšťajú, že niektoré faktory, napríklad politika jedného dieťaťa, pomáhajú znižovať počet ľudí v produktívnom veku, a to zase pomáha vláde udržať nezamestnanosť na uzde.

Okrem toho miestne úrady nútia firmy, aby namiesto prepúšťania skrátili nadbytočným robotníkom pracovný úväzok alebo mzdy na polovicu, aby udržali sociálnu stabilitu a zamestnanosť.

Vláda už v minulých rokoch priznala, že model hospodárskeho rastu, ktorý je založený na investíciách, už dosiahol svoje hranice a snaží sa o transformáciu ekonomiky na model poháňaný domácou spotrebou. Za hlavné body svojho hospodárskeho programu preto vyhlásila zníženie nadmernej výrobnej kapacity v priemysle a redukciu dlhov. No zároveň, musí udržať nezamestnanosť pod kontrolou, aby sa vyhla sociálnym nepokojom.

(1 EUR = 7,1480 CNY)