Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Spor medzi Britániou a Islandom pre krach Landsbanki sa skončil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Landsbanki mala pred krízou v zahraničí viacero retailových pobočiek a klientmi jej internetovej dcéry známej ako Icesave boli aj tisícky Britov a Holanďanov.

Londýn/Reykjavík 17. januára (TASR) - Británia dostala od Islandu poslednú splátku dlhu, ktorý vznikol v dôsledku krachu islandskej banky Landsbanki. Tá sa zrútila po nástupe finančnej krízy v roku 2008. To znamená ukončenie niekoľkoročných sporov a napätia medzi krajinami. Informovali o tom agentúra Reuters a denník The Financial Times.

Ako uviedlo britské ministerstvo financií, Londýn v piatok (15.1.) dostal poslednú splátku vo výške 740 miliónov libier (971,77 milióna eur). Britská vláda tak získala celkovo 4,6 miliardy libier.

Landsbanki mala pred krízou v zahraničí viacero retailových pobočiek a klientmi jej internetovej dcéry známej ako Icesave boli aj tisícky Britov a Holanďanov. Po krachu Landsbanki nebol Island schopný vykryť nároky zahraničných klientov. Urobili tak britská a holandská vláda, ktoré museli vyplatiť celkovo 350.000 klientov Landsbanki. Čo sa týka Británie, tá vyplatila svojim asi 230.000 občanom okolo 4,5 miliardy libier.

Londýn, ako aj Amsterdam následne začali od Reykjavíku vymáhať splatenie dlhov. Súdne spory trvali niekoľko rokov. "Ľudia pochybovali, či sa peniaze od Islandu podarí získať späť. Trpezlivým diplomatickým úsilím sa nám to podarilo docieliť," povedal v reakcii na vyplatenie poslednej splátky britský minister financií George Osborne. Ako dodal, všetky získané peniaze vláda použije na zníženie štátneho dlhu.

Podobne ako Landsbanki aj dve ďalšie islandské banky Glitnir a Kaupthing oznámili po nástupe svetovej finančnej krízy bankrot. V decembri minulého roka islandská centrálna banka poskytla súhlas na vyplatenie veriteľov banky Glitnir, ktorej dlh dosiahol niekoľko miliárd dolárov.