Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Spor medzi Teheránom a Rijádom zvýšil ceny ropy, Brent je nad 38 USD

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Saudská Arábia je najväčším svetovým vývozcom ropy a Irán patrí ku krajinám s najväčšími potvrdenými rezervami komodity na svete..

Londýn 4. januára (TASR) - S nástupom nového roka zaznamenali ceny ropy výrazný rast. Nahor ich posunulo zvýšené napätie medzi kľúčovými producentmi na Blízkom východe, Saudskou Arábiou a Iránom, ktoré zvýšilo obavy trhov z možného narušenia dodávok ropy. Zvýšenie cien mohlo byť ešte výraznejšie, ak by na ceny nezatlačili nepriaznivé informácie o vývoji výrobného sektora v Číne. Informovala o tom agentúra Reuters.

Saudská Arábia prerušila v nedeľu (3.1.) diplomatické vzťahy s Iránom po útoku demonštrantov na saudskoarabské veľvyslanectvo v Teheráne. Konflikt medzi Rijádom a Teheránom vypukol po tom, ako v Saudskej Arábii popravili popredného šiitského duchovného Nimra an-Nimra.

Na spor okamžite reagovali trhy. Saudská Arábia je najväčším svetovým vývozcom ropy a Irán patrí ku krajinám s najväčšími potvrdenými rezervami komodity na svete.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou vo februári vzrástla dnes o viac než dolár na 38,50 USD (35,36 eura) za barel (159 litrov). Neskôr sa mierne korigovala a pred 7.00 h SEČ dosahovala 38,18 USD za barel. Aj to však oproti ostatnej uzávierke predstavuje rast o viac než 2 %.

O vyše 2 % vzrástla aj cena americkej ľahkej ropy WTI. Tá sa zvýšila o 77 centov na 37,81 USD/barel. Výraznejšiemu rastu ale zabránili informácie z Číny, že aktivita výrobného sektora klesla aj v decembri, už 10. mesiac po sebe.

Aj napriek dnešnému rastu v dôsledku zvýšeného napätia na Blízkom východe sú ceny ropy zhruba o dve tretiny nižšie než v polovici roka 2014, keď sa začali prepadávať. Najväčší producenti z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu, ako aj mimo nej, totiž pokračujú vo vysokej produkcii. Na trhy sa tak denne dostáva zhruba o 0,5 až 2 milióny barelov ropy viac, než predstavuje dopyt.