Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Sporitelia v 2. pilieri dostanú pravidlá pre vyplácanie dôchodkov

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Archívne foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Sporitelia sa budú môcť sami rozhodnúť, akým spôsobom chcú čerpať svoj dôchodok.

Bratislava 14. novembra (TASR) – Sporitelia v druhom dôchodkovom pilieri sa môžu pripraviť na nové pravidlá vyplácania. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR pripravilo viaceré úpravy v novele zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Sporitelia by si mali pri odchode do dôchodku kúpiť doživotný dôchodok v komerčnej poisťovni. Novelu zákona plánuje rezort práce predložiť v piatok (15.11.) do pripomienkového konania, účinnosť by mala nadobudnúť 1. januára 2015.

Sporitelia sa budú môcť sami rozhodnúť, akým spôsobom chcú čerpať svoj dôchodok. "Ak človek požiada o starobný dôchodok, príde do konkrétnej dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS) a požiada si o dôchodok z 2. piliera. DSS túto informáciu zašle do centrálneho elektronického ponukového systému, ktorú bude spravovať Sociálna poisťovňa (SP). Tá potom predloží jeho nasporenú sumu, ktorú má v 2. pilieri a na ňu dajú komerčné poisťovne konkrétne ponuky," vysvetlil po skončení dnešného okrúhleho stola k novele štátny tajomník rezortu práce Jozef Burian.

Sporiteľ by mal dostať ponuky poštou do jedného až dvoch dní. Následne sa musí dôchodca rozhodnúť v priebehu 30 dní, ktorú z nich prijme. "Môže si vybrať ponuku s pozostalostným alebo bezpozostalostným vyplácaním, s indexáciou či bez indexácie. Je niekoľko variantov a je to na rozhodnutí daného človeka. Môže si vybrať tú ponuku, ktorú bude považovať pre neho za najvýhodnejšiu," konštatoval Burian.

Rezort práce v novele zavádza aj takzvaný programový výber. Ten umožní sporiteľom postupne si vybrať nasporenú sumu a určený bude pre tých, ktorých dôchodok je vyšší ako štvornásobok sumy životného minima. Dostupný však bude aj pre tých sporiteľov, ktorí majú nasporené málo a od poisťovní nedostanú žiadnu ponuku na doživotný dôchodok. Rezort práce taktiež plánuje od budúceho roka zrušiť podmienku sporiť si na dôchodok v druhom pilieri minimálne desať rokov. Jedinou podmienkou, aby človek mohol čerpať nasporené prostriedky, by tak bolo dosiahnutie dôchodkového veku. V roku 2015 by podľa ministerstva mohlo o vyplácanie peňazí z 2. piliera požiadať približne 3000 sporiteľov.