Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Veľkí sporitelia v Bank of Cyprus si na konečnú daň musia počkať

Bank of Cyprus Foto: TASR/AP

Veľkí sporitelia už prišli o 37,5 % svojich úspor, pričom ďalších 22,5 % úspor ostane zmrazených až dovtedy, dokiaľ centrálna banka nezverejní konečnú výšku poplatku.

Atény/Nikózia 9. apríla (TASR) - Klienti najväčšej cyperskej banky Bank of Cyprus s vkladmi nad 100.000 eur si na konečnú výšku zdanenia svojich vkladov budú musieť počkať do septembra. Informáciu cyperskej centrálnej banky priniesla agentúra DPA.

Veľkí sporitelia už prišli o 37,5 % svojich úspor, pričom ďalších 22,5 % úspor ostane zmrazených až dovtedy, dokiaľ centrálna banka nezverejní konečnú výšku poplatku. Viaceré cyperské médiá už skôr uviedli, že sporitelia s vkladmi nad 100.000 eur by mohli prísť o 60 % z hodnoty úspor.

Bank of Cyprus kontroluje zhruba tretinu všetkých bankových vkladov na Cypre. Prípadná strata až na úrovni 60 % z hodnoty vkladov tak bude mať vážne dôsledky pre viaceré firmy a domácnosti.

Výrazné zdanenie sporiteľov s vyššími vkladmi, teda nad 100.000 eur, je však podmienkou medzinárodných veriteľov, na ktorú musel Cyprus pristúpiť, ak chcel uzatvoriť dohodu o záchrannom úvere v hodnote 10 miliárd eur.

Pôvodná dohoda, v rámci ktorej mali byť zdanení ako väčší sporitelia, tak aj tí drobní, teda s vkladmi do 100.000 eur, vyvolala na Cypre podráždené reakcie a parlament dohodu v priebehu pár dní zamietol. Pôvodná dohoda zároveň počítala so zdanením vkladov vo všetkých bankách, nakoniec sa však okrem zúženia len na väčších sporiteľov zúžila aj len na Bank of Cyprus.

K ďalším úverovým podmienkam patrí redukcia predimenzovaného bankového sektora, zvýšenie daní, zníženie počtu štátnych zamestnancov a privatizácia štátnych podnikov.