Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Sporiteľom v 2. pilieri sa bude krátiť minimálny dôchodok

Z pietneho spomienkového zhromaždenia pri príležitosti Svetového dňa bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci za prítomnosti predsedu vlády SR Roberta Fica, ministrov a sociálnych partnerov 11. mája 2015 v kongresovej sále hotela SOREA REGIA v Bratislave. Na stretnutí si uctili pamiatku ľudí, ktorí pri výkone svojho povolania prišli o život, získali chorobu z povolania alebo utrpeli zranenie. Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter počas príhovoru. Foto: TASR

Ľuďom, ktorí si sporia v druhom dôchodkovom pilieri, sa bude krátiť minimálny dôchodok od štátu. A to podľa rovnakých zásad, ako sa znižuje dôchodok takéhoto človeka v prvom pilieri.

Bratislava 13. mája (TASR) - Ľuďom, ktorí si sporia v druhom dôchodkovom pilieri, sa bude krátiť minimálny dôchodok od štátu. A to podľa rovnakých zásad, ako sa znižuje dôchodok takéhoto človeka v prvom pilieri. Zároveň sa bude pri posudzovaní dôchodku a určovaní minimálneho dôchodku brať do úvahy len dôchodok z prvého piliera. Pri posudzovaní nároku na minimálny dôchodok sa do dôchodkového príjmu nebudú započítavať doživotné dôchodky z druhého piliera. Tieto zmeny k novele zákona o sociálnom poistení dnes schválil parlament.

"Reagujeme na možnosť vzniku takzvaného morálneho hazardu v súvislosti so zavedením minimálneho dôchodku pri skupine nízkopríjmových poistencov. Cieľom je zabrániť takému stavu, kedy by z dôvodu dopadov investičných rozhodnutí sporiteľa, respektíve portfólia manažérov spravujúcich fondy druhého piliera, boli spôsobené straty a zároveň sanované z prostriedkov daňovníkov v podobe garancie minimálneho dôchodku," zdôvodnil v pléne zmeny minister práce Ján Richter (Smer-SD).



Taktiež uviedol, že strana Smer-SD odmieta niesť garancie za výsledok hospodárenia súkromných dôchodkových správcovských spoločností. "Súčasne považujeme za amorálne, aby sa v prípade zlého zhodnotenia úspor sporiteľov skladali takýmto dôchodcom ostatní daňovníci na minimálny dôchodok v nekrátenej sume," dodal Richter.

S takýmito zmenami v novele zákona o sociálnom poistení ale nesúhlasili opoziční poslanci. Zhodujú sa na tom, že zmena je protiústavná. Strana SaS avizovala, že bude žiadať prezidenta, aby novelu zákona nepodpísal a chce sa tiež obrátiť na Ústavný súd SR.