Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Spory odborárov vo VW SK bránia pokračovaniu kolektívneho vyjednávania

Na snímke zľava podpredsedníčka Moderných odborov Volkswagen Jolana Julkeová, vpravo predseda Moderných odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský a predseda Moderných odborov Volkswagen v Martine Ján Macho počas tlačovej konferencie na tému - kolektívne vyjednávanie vo Volkswagen je prerušené 10. februára 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vedenie automobilky očakáva, že sa rozhádaní odborári dohodnú na spoločných požiadavkách a do ich sporu nezasahuje.

Bratislava 10. februára (TASR) – Odborári v automobilke Volkswagen Slovakia (VW SK) sa nevedia dohodnúť na postupe v kolektívnom vyjednávaní so zamestnávateľom. Obe odborové organizácie pôsobiace v podniku sa navzájom obviňujú z účelového blokovania rokovaní. Vedenie firmy čaká na ich dohodu, do sporu zrejme vstúpi rozhodca.

Predseda Moderných odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský tvrdí, že zamestnávateľ požiadal organizácie o preukázanie počtu svojich členov a obidve strany s tým súhlasili. Moderné odbory združujú podľa neho dnes približne 7400 z celkového počtu 10.700 zamestnancov podniku.

„Zamestnanci stoja za nami. Táto situácia najsilnejším odborom na Slovensku nevyhovuje,“ uviedol Smolinský na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.


Základná organizácia (ZO) Odborového zväzu (OZ) KOVO VW SK však oponuje, že na preukázaní počtu členov trval práve Smolinský, ktorý spochybňuje jej legitimitu a s jej zástupcami odmieta o požiadavkách rokovať.

„Pán Smolinský na čele moderných odborov zvolil cestu rozdeľovania, nenávisti, osočovania, medzinárodného izolacionizmu základnej organizácie a hľadania vinníkov, namiesto toho, aby nastúpil cestu svojej vlastnej zodpovednosti a sebareflexie,“ vyhlásila podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková.

Smolinský poukázal na to, že ZO OZ KOVO si zvolila svoje vnútorné štruktúry narýchlo pred začiatkom kolektívneho vyjednávania, bez ohľadu na to, že likvidácia a konsolidácia organizácie ešte nebola ukončená. „Akým spôsobom potom mohla byť ukončená likvidácia a konsolidácia, keď dnes nevedia vôbec preukázať, koľko členov tá organizácia má?“ pýtal sa.

Benedeková reagovala, že na ukončení konsolidácie do februára sa dohodli so zamestnávateľom a splnili podmienku tohto procesu, aby určitý počet členov prejavil vôľu pokračovať. Upozornila však, že svoju celkovú reprezentatívnosť organizácia preukázať nevie, pretože Smolinský neoprávnene zadržiava jej originálnu dokumentáciu, vrátane účtovníctva a odhlášok členov.

Dodala, že Okresný súd Bratislava IV Smolinského vyzval, aby dokumentáciu zložil do jeho úschovy. Ten to však odmieta a voči rozhodnutiu súdu sa odvolal. Predsedovi zväzu Emilovi Machynovi podľa jeho slove nedôveruje a bojí sa likvidácie materiálov, ktoré slúžia ako dôkaz v súdnych konaniach týkajúcich sa ich vzájomného sporu.

ZO OZ KOVO moderné odbory ponúkli, že do originálov odhlášok zamestnancov, ktorí prešli z pôvodnej odborovej organizácie do novej, nahliadnu všetci spolu za účasti notára. Smolinský tvrdí, že zatajovanie počtu členov je politikou zväzu na celom Slovensku.

„V skutočnosti to všetci vedia. Ale pán Machyna by stratil svoju tvár, keby sa pred celým Slovenskom všetci zamestnanci dozvedeli, že vo Volkswagene prehral a k dnešnému dňu má 800 ľudí. Pán Machyna nechce stratiť pozíciu vyjednávača vo VW,“ zdôraznil.


OZ KOVO však podľa Benedekovej rešpektuje rozhodnutie súdu. „Ak by sme pristúpili na návrhy pána Smolinského, legitimizovali by sme jeho protiprávne konanie,“ argumentuje s tým, že organizácia chce napriek prebiehajúcim sporom diskutovať o konkrétnych návrhoch v kolektívnom vyjednávaní.

Poukázala na to, že medzi požiadavkami odborárov by sa dalo nájsť viacero prienikov. Hlavný rozdiel je v spôsobe zvýšenia základných miezd. Kým ZO OZ KOVO navrhuje ich nárast o pevnú zložku, moderné odbory žiadajú percentuálne zvýšenie platov.


Okrem návrhu na zvýšenie tarifných tried o 16 % trvajú moderné odbory na zjednotení dovolenkového príspevku s vianočným. Navrhujú tiež zvýšenie rozpočtu osobného hodnotenia, navýšenie mzdového zvýhodnenia za prácu v zmenách, zvýšenie základnej výmery dovolenky či predĺženie platenej prestávky.

ZO OZ KOVO navrhuje zvýšenie tarifných miezd o 120 eur a zvýšenie priemerných miezd zamestnancov najmenej o 160 eur. Žiada tiež, aby sa zvýšili príplatky za prácu v zmenách a nepretržitej prevádzke, presadzuje nový príplatok za prácu vonku a zjednotenie pravidiel pre vianočný príspevok a dovolenkový plat.

Vedenie automobilky očakáva, že sa rozhádaní odborári dohodnú na spoločných požiadavkách a do ich sporu nezasahuje. Ak sa tak nestane, rokovať bude so silnejšou organizáciou. Tú môže pomôcť určiť rozhodca poverený Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Pokiaľ odbory so zamestnávateľom neuzavrú novú kolektívnu zmluvu do konca marca, bude dočasne platiť stará kolektívna zmluva.