Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Spôsob vymenovania Predstavenstva AŠPNB sa zmení

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Zo zákona sa vypúšťa aj sedemročné funkčné obdobie členov predsedníctva.

Bratislava 28. februára (TASR) - Spôsob, akým sú určovaní členovia Predstavenstva Agentúry štátom podporovaného nájomného bývania (AŠPNB), sa zmení. Bude ich vymenúvať a odvolávať členská schôdza agentúry. Vyplýva to z novely zákona o štátnej podpore nájomného bývania, ktorú podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Zo zákona sa vypúšťa aj sedemročné funkčné obdobie členov predsedníctva. "Podľa platného znenia zákona sú členovia predstavenstva agentúry volení a odvolávaní Národnou radou (NR) SR na návrh aspoň 15 poslancov NR SR na sedemročné funkčné obdobie. Členov predstavenstva agentúry je pritom možné odvolať len z taxatívne vymedzených dôvodov," uvádza sa v predkladacej správe.

Predkladateľ upozornil, že právna úprava je neštandardná, čo konštatovala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová vo svojom rozhodnutí o vrátení pôvodného zákona z 9. mája 2023. Podľa rozhodnutia prezidentky "voľbou členov predstavenstva agentúry v Národnej rade získavajú títo silnú legitimitu a mandát v právnickej osobe, ktorá nie je kontrolným orgánom verejnej moci, ani nie je zložkou systému bŕzd a protiváh v rámci deľby moci".

Poslanci NR SR k novele schválili aj pozmeňujúci návrh, na základe ktorého sa každý verejný obstarávateľ bude môcť rozhodnúť, či konkrétne verejné obstarávanie bude realizovať prostredníctvom odborného garanta.

Novela nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia.