Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Spôsob vyplácania štátnej prémie by sa mohol zmeniť, vláda zatiaľ mlčí

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Nárok na prémiu vo výške 66,39 eura majú mať ľudia s mesačným príjmom do 1,3- násobku priemernej hrubej mzdy. Pri manželoch má byť hranica dvojnásobná.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Stavebné sporenie možno čakajú zmeny. Upraviť by sa mohol spôsob vyplácania štátnej prémie.

Informáciu priniesol denník Pravda, podľa ktorého by sa mala štátna prémia vo výške 66,39 eura prideľovať len ľuďom s nižšími príjmami. Nárok na ňu majú mať ľudia s mesačným príjmom do 1,3- násobku priemernej hrubej mzdy. Pri manželoch má byť hranica dvojnásobná.

Či rezort financií tieto zmeny naozaj uskutoční alebo je na stole aj iný návrh, zatiaľ nechce konkretizovať. "Ministerstvo financií (MF) SR v súčasnosti analyzuje parametre štátnej podpory v oblasti bývania," priblížil tlačový odbor rezortu financií.

O zmenách v podpore bývania zatiaľ vláda so stavebnými sporiteľňami nerokovala. Potvrdili to všetky tri, ktoré na Slovensku podnikajú. Medializované informácie ich však nepotešili. "Doteraz nikdy v histórii nikto nevyžadoval, aby stavebné sporiteľne skúmali príjem klienta, ktorý si chce iba sporiť," priblížil vedúci odboru komunikácie v Prvej stavebnej sporiteľni (PSS) Radovan Slobodník.

Možné posudzovanie nároku na štátnu prémiu podľa príjmu preto PSS vníma ako antisociálny návrh, keďže by ovplyvnila počet klientov, ktorí by v danom roku získali maximálnu štátnu prémiu. "Zatiaľ však nevieme, či sa skutočne takýto návrh pripravuje, preto ho nie je možné komentovať detailne," poznamenal Slobodník. Rovnaký názor má aj Wüstenrot stavebná sporiteľňa. "Veríme, že návrh nebude v praxi realizovaný. Je predčasné robiť akékoľvek závery a vyjadrovať sa k prípadným dosahom," doplnila Daniela Vlčková z odboru PR a komunikácie sporiteľne.

ČSOB Stavebná sporiteľňa pri uzatváraní zmluvy o stavebnom sporení nezisťuje výšku príjmu klienta. "Nedisponujeme týmito údajmi, nie je možné odhadnúť vplyv prípadného obmedzenia. Zároveň by to bolo predčasné, nakoľko zatiaľ nie je známe znenie novely," skonštatovala tiež hovorkyňa sporiteľne Anna Jamborová.

Preverovať príjem však napríklad nie je možné pri stavebnom sporení pre deti. PSS eviduje 151.949 zmlúv detského stavebného sporenia. "Zmluvy o stavebnom sporení pre deti a mladých do 18 rokov tvoria 16 % portfólia ČSOB Stavebnej sporiteľne. Stavebná sporiteľňa vo všeobecnosti neoveruje vek záujemcu o stavebné sporenie, nakoľko ide o formu sporenia," dodala Jamborová.

Výška štátnej prémie pri stavebnom sporení by sa pritom v budúcom roku meniť nemala. Zostať by mala na úrovni 5 % a maximálna výška prémie má tiež dosiahnuť 66,39 eura. Na jej získanie tak v budúcom roku budú musieť Slováci na svoj účet stavebného sporenia vložiť rovnakú sumu ako tento rok, a to 1327,80 eura.