Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Spotreba bravčového mäsa v Maďarsku po znížení DPH rastie

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

V súčasnosti spotrebujú Maďari ročne v priemere 23 kilogramov bravčoviny.

Budapešť 13. januára (TASR) - Po znížení dane z pridanej hodnoty (DPH) v prípade bravčového mäsa z 27 % na 5 % s platnosťou od 1. januára klesli v Maďarsku ceny tohto produktu a jeho spotreba začala stúpať. Povedal to dnes v rozhovore pre verejnoprávnu televíznu stanicu M1 minister pôdohospodárstva Sándor Fazekas.

V súčasnosti spotrebujú Maďari ročne v priemere 23 kilogramov bravčoviny. Zníženie DPH bude znamenať ročne úsporu maďarským rodinám v celkovom objeme 25 miliárd forintov (78,7 milióna eur), tieto prostriedky je možné použiť na zvýšenie spotreby mäsa, dodal Fazekas.

Okrem rastu životnej úrovne bude mať zníženie DPH za následok aj potlačenie ilegálneho obchodu. Podľa ministra v tomto odvetví znamenal vážny problém práve čierny obchod s bravčovým mäsom, ktorý dosahoval 20 - 30 % celkového obchodu. "Z ilegálneho obchodu s mäsom sa neplatili dane, čo konkurenčne znevýhodňovalo obchodníkov, spracovateľov i farmárov," zdôraznil.

Po zavedení poriadku v tomto odvetví bude podľa slov Fazekasa možné aplikovať skúsenosti a vyvodiť dôsledky aj v iných oblastiach - napríklad v prípade mlieka, pečiva, zeleniny i ovocia, kde je pomer čierneho trhu tiež vysoký. Podotkol, že maďarské reformy fungujú aj v tomto smere - ak bude ekonomika fungovať lepšie, bude možné znižovať dane.