Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Spotreba kávy v SR stúpla, uviedli štatistici

Ilustračná fotka. Foto: TASR Marko Erd

Každý obyvateľ SR bez rozdielu veku vlani podľa predbežných údajov skonzumoval v priemere 2,8 kilogramu (kg) kávy.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Každý obyvateľ SR bez rozdielu veku vlani podľa predbežných údajov skonzumoval v priemere 2,8 kilogramu (kg) kávy, čo je takmer o 8 %, 200 gramov, viac ako v roku 2020. Ak k príprave kvalitného espressa je podľa odborníkov potrebných sedem až deväť gramov mletej kávy, tak v priemere každý Slovák vypil denne aspoň jednu šálku. Informovala o tom hovorkyňa Štatistického úradu (ŠÚ) SR Jana Morháčová v piatok pri príležitosti Medzinárodného dňa kávy, ktorý každoročne pripadá na prvý októbrový deň.

"Dlhodobo sa spotreba kávy na Slovensku pohybuje na úrovni tri kilogramy na obyvateľa. Ide o priemernú spotrebu za posledných desať rokov, pričom najvyššiu spotrebu kávy za toto obdobie dosiahlo Slovensko v roku 2014, a to 3,6 kg na obyvateľa. Najmenej, 1,4 kg kávy, skonzumovali obyvatelia Slovenska v roku 1990," uviedol riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva ŠÚ Róbert Vlačuha.

Za 250 gramov praženej kávy sme v roku 2016 v slovenských obchodoch zaplatili v priemere 2,86 eura, vlani to bolo už 3,04 eura. Cena 100-gramového balenia instantnej kávy s kofeínom zostala približne rovnaká, pohybovala sa na úrovni 4,1 eura. Vlani bolo možné si objednať šálku kávy sedemgramového espressa v kaviarňach na Slovensku v priemere za 1,3 eura.

Na Slovensko sa minulý rok doviezlo 45.100 ton kávy v hodnote 211 miliónov eur. Medziročne sa dovezený objem zvýšil o takmer 20 % a v porovnaní s päťročným priemerom o vyše 11 %. Najviac kávy dovezenej na Slovensko za posledných päť rokov pochádzalo z Nemecka, Poľska, Českej republiky (ČR), Maďarska a Talianska.

Celkový vývoz kávy zo Slovenska dosiahol vlani 24.900 ton, čo predstavovalo takmer 121 milióna eur. Medziročne množstvo vyvezenej kávy kleslo približne o 17 % a v porovnaní s päťročným priemerom bolo nižšie až o vyše pätinu. Krajinou, kam smerovalo v priebehu posledných päť rokov zo Slovenska najviac praženej i nepraženej kávy, bolo Maďarsko, nasledovalo Rakúsko, ČR, Poľsko a Rumunsko.

Medzinárodný deň kávy sa oslavuje od roku 2015 a vyhlásila ho Medzinárodná organizácia pre kávu. Tento deň okrem propagácie a oslavy tohto nápoja slúži aj k tomu, aby sa pozornosť ľudí obrátila tiež k pracovníkom a životným podmienkam tých, ktorí ju pestujú.