Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Slováci pijú viac nealko nápojov, víťazia minerálky a pramenité vody

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Celková spotreba nealkoholických nápojov na Slovensku v minulom roku vzrástla v porovnaní s rokom 2014 o 12 percent.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Celková spotreba nealkoholických nápojov na Slovensku v minulom roku vzrástla v porovnaní s rokom 2014 o 12 %. Pri prepočítaní na jedného obyvateľa tak ide o 140 litrov rozličných druhov nápojov.

Podľa výkonnej riaditeľky Asociácie nealkoholických nápojov a minerálnych vôd na Slovensku Lucie Morvai najviac Slováci konzumovali minerálne a pramenité vody, ktorých spotreba sa pohybovala na úrovni 80 litrov na osobu, čo predstavuje nárast o 16 % v porovnaní s rokom 2014.

Záujem o balenú vodu je v súčasnosti už aj na slovenskom trhu vyšší ako o tradičné sladené nealkoholické nápoje, čo kopíruje celosvetový trend. Zároveň však medziročne narástla aj spotreba sladených nealkoholických nápojov, a to z 37 na 42 litrov.

"Zatiaľ čo v Európskej únii bola priemerná spotreba balenej vody na obyvateľa 109 litrov, v prípade Slovenska ide o 80 litrov a v Českej republike len 47,7 litra. U našich českých susedov sú obľúbenejšie klasické sladené nápoje," vysvetľuje Morvai.


Slovensko má rozsiahle zásoby kvalitnej podzemnej vody



Do spotrebiteľského obalu sa v súčasnosti plní 23 prírodných minerálnych vôd a viac ako 40 rôznych značiek pramenitých vôd, vrátane dojčenských a balených pitných vôd. Spomedzi 30 výrobcov minerálnych a pramenitých vôd tvoria 90 % malé a stredné podniky so silnou tradíciou v konkrétnom regióne.

Napriek rozširujúcim sa názorom na oblasť verejného zdravia a výživy, sacharidy sú neodmysliteľnou súčasťou pestrého stravovania a pitného režimu. Nealkoholické nápoje nielenže tvoria iba 3 % z celkového denného príjmu kalórií, ale zároveň sa postupne znižuje množstvo prijatých kalórií z nápojov.


Rastúca obezita je problémom



Sacharidy slúžia ako "palivo" pre ľudský organizmus, aby mohol fungovať a podávať výkony, pretože si ich dokáže rýchlo rozložiť a využiť ako zdroj energie. Práve cukry patria do kategórie jednoduchých sacharidov, ktoré sú ľahko stráviteľné. Príjem sacharidov je významným faktorom udržiavania sacharidových zásob vo forme pečeňového a svalového glykogénu, ako aj udržiavania primeranej hladiny glukózy v krvi, tvrdí Morvai.

V oblasti verejného zdravia je rastúci výskyt obezity vážnym a globálnym zdravotným problémom súvisiacim so sedavým životným štýlom. Ten vedie k energetickej nerovnováhe, keď sa viac kalórií skonzumuje ako spáli.

"Nealkoholické nápoje môžu byť súčasťou vyváženej stravy. Prirodzene, v kombinácii s aktívnym, zdravým životným štýlom a pravidelnou fyzickou aktivitou," zdôrazňuje Morvai.