Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Spotrebitelia sú pri nákupe českého alkoholu opatrní

Ilustračné foto Foto: TASR

Uviedol to dnes prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) Pavol Konštiak.

Bratislava 17. októbra (TASR) – Ľudia sú v obchodoch stále opatrní pri nákupe českého alkoholu. Aj po tom, čo vláda minulý týždeň zákaz predaja alkoholu z Českej republiky zmiernila, spotrebitelia si dávajú pozor. Pre TASR to dnes uviedol prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) Pavol Konštiak.

Vo väčšine obchodov sa už podľa jeho slov ponúka český alkohol, ktorý bol vyrobený pred 31. decembrom 2011. "Horšie je to s alkoholom, ktorý bol vyrobený po tomto dátume," doplnil Konštiak. Zákaz predaja tohto alkoholu sa uvoľnil pod podmienkou, že budú všetky fľaše zreteľne identifikované a viditeľne označené zelenou nálepkou. Tá musí obsahovať informácie o čísle šarže a dátume výroby.

V prípade fliaš, ktoré boli vyrobené v období medzi 1. januárom a pred 27. septembrom 2012, musí táto informácia obsahovať aj identifikačný kód certifikačného orgánu, ktorý skontroluje navezený český alkohol. Ku všetkým fľašiam tvrdého alkoholu z Česka naplneným v tomto roku bude musieť byť dodaný aj takzvaný rodný list.

Podľa Konštiaka je to však príliš administratívne náročné a nemá to zmysel. "Okrem toho, že musia mať fľaše nezmyselnú nálepku, tak musia byť ďalšie dodávky alkoholu až do poslednej krčmy či baru sprevádzané certifikátom," opísal. Nechápe, prečo sa musí takto kontrolovať aj alkohol od českých výrobcov vyvážajúcich do celého sveta, keď takéto opatrenia nevyžaduje ani EÚ.

Metanolová aféra si v ČR vyžiadala 28 obetí a viac ako 70 otrávených konzumentov tvrdého alkoholu, z ktorých viacerí prežili s trvalými následkami. Slovensko zakázalo dovoz viac ako 20-percentného alkoholu vyrobeného v Českej republike v reakcii na problémy s otravami metylalkoholom ešte 18. septembra. Rovnaký zákaz platil aj v Česku, koncom septembra však bol zmiernený.