Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľská dôvera v Portugalsku zotrvala na 12-ročnom maxime

Portugalsko Foto: wikipedia.org

Index spotrebiteľskej dôvery dosiahol v poslednom mesiaci minulého roka rovnakú úroveň ako v novembri a zároveň najvyššiu hodnotu od mája 2002.

Lisabon 5. januára (TASR) - Spotrebiteľská dôvera v Portugalsku zotrvala aj v decembri na 12-ročnom maxime, keď ho podporili optimistické očakávania ako v prípade vývoja na trhu práce, tak aj v oblasti úspor. Zverejnil to dnes portugalský štatistický úrad. Informoval o tom portál RTTNews.

Index spotrebiteľskej dôvery dosiahol v poslednom mesiaci minulého roka -22,3 bodu. To je rovnaká úroveň ako v novembri a zároveň najvyššia hodnota od mája 2002.

Čiastkový index hodnotiaci finančnú situáciu domácností v nasledujúcich 12 mesiacoch vzrástol na -12,9 bodu z novembrovej úrovne -13,5 bodu. Zlepšili sa aj čiastkové indexy vývoja nezamestnanosti a úspor v nasledujúcom roku. V prípade nezamestnanosti podindex vzrástol na 13,7 z novembrovej hodnoty 12,8 bodu a v prípade úspor z -47,6 na -47,2 bodu.

Na druhej strane, podindex hodnotenia celkovej ekonomickej situácie sa mierne zhoršil. Zatiaľ čo v novembri zaznamenal úroveň -15,2 bodu, v decembri dosiahol -15,7 bodu.