Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľská dôvera v USA v októbri výrazne klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ekonómovia očakávali, že index klesne iba na 106 bodov z pôvodne udávanej hodnoty za september na úrovni 108 bodov.

Washington 25. októbra (TASR) - Spotrebiteľská dôvera v USA zaznamenala tento mesiac prudký pokles, ktorý prekonal aj očakávania ekonómov. Poukázali na to v utorok zverejnené údaje inštitútu Conference Board. Informoval o tom server RTTNews.

Index spotrebiteľskej dôvery Conference Board klesol v októbri na 102,5 bodu zo septembrovej nadol revidovanej hodnoty 107,8 bodu. Ekonómovia očakávali, že index klesne iba na 106 bodov z pôvodne udávanej hodnoty za september na úrovni 108 bodov.

"Po raste v auguste aj septembri sa nálada spotrebiteľov opäť zhoršila," povedala Lynn Francová z Conference Board. "Najmä obavy z inflácie, ktoré sa od júla zmierňovali, začali opäť naberať na intenzite," dodala s tým, že inflačné tlaky budú aj naďalej nepriaznivo vplývať na spotrebiteľskú dôveru a výdavky.

Hodnotu kľúčového indexu spotrebiteľskej dôvery ovplyvnil najmä čiastkový index aktuálnej situácie. Ten sa v októbri prepadol zo septembrovej hodnoty 150,2 bodu na 138,9 bodu.

Klesol aj čiastkový index očakávaní, pokles bol však miernejší. Dosiahol 78,1 bodu, zatiaľ čo v septembri predstavoval 79,5 bodu.