Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľská dôvera v USA vzrástla v januári na 7,5-ročné maximum

Foto: TASR/AP

Inštitút Conference Board oznámil, že index spotrebiteľskej dôvery v USA vzrástol v januári na 102,9 bodu z nahor revidovanej úrovne 93,1 bodu v decembri.

Washington 27. januára (TASR) - Spotrebiteľská dôvera v Spojených štátoch zaznamenala v januári výrazné zlepšenie. Ukázal to dnes zverejnený prieskum inštitútu Conference Board, podľa ktorého index spotrebiteľskej dôvery vzrástol na najvyššiu hodnotu za približne 7,5 roka. Informoval o tom portál RTTNews.

Inštitút Conference Board oznámil, že index spotrebiteľskej dôvery v USA vzrástol v januári na 102,9 bodu z nahor revidovanej úrovne 93,1 bodu v decembri. Výsledok je omnoho lepší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s rastom indexu na 96 bodov z pôvodne udávanej decembrovej úrovne 92,6 bodu. Januárová hodnota je najvyššia od augusta 2007, keď index dosiahol 105,6 bodu.

Podľa ekonóma Andrewa Huntera z Capital Economics prudký rast spotrebiteľskej dôvery odráža zlepšovanie situácie na pracovnom trhu a pokles cien benzínu. Okrem pozitívnych nálad, čo sa týka vývoja pracovného trhu, Američania sú optimistickejší aj pri hodnotení celkovej ekonomickej situácie. Príslušný čiastkový index hodnotenia súčasnej ekonomickej situácie vzrástol v januári na 112,6 bodu z 99,9 bodu v decembri.