Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny v Číne vzrástli najvýraznejšie za vyše 1,5 roka

Ilustračná snímka Foto: TASR / Tomáš Doboš

K zrýchleniu rastu spotrebiteľských cien došlo aj v medzimesačnom porovnaní.

Peking 10. marca (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Číne vzrástli vo februári najvýraznejšie za vyše 1,5 roka, k čomu prispelo najmä zvýšenie cien potravín v čase osláv Lunárneho nového roka. Informoval o tom portál RTTNews.

Podľa čínskeho štatistického úradu vzrástli spotrebiteľské ceny v Číne minulý mesiac medziročne o 2,3 % po 1,8-% raste v januári. Bol to najvýraznejší rast cien od júla 2014, pričom tempo rastu vysoko prekonalo očakávania ekonómov, ktorí počítali s rastom na januárovej úrovni, teda 1,8 %. Aj napriek výraznému zrýchleniu rastu cien zostáva jeho tempo pod celoročným cieľom na úrovni 3 %.

K zrýchleniu rastu spotrebiteľských cien došlo aj v medzimesačnom porovnaní. Zatiaľ čo v januári aj decembri vzrástli o 0,5 %, vo februári sa rast zrýchlil na 1,6 %.

Najviac sa pod februárový výsledok podpísali ceny potravín. Tie vzrástli vo februári o 7,3 % oproti 4,1-% rastu v predchádzajúcom mesiaci. Prispeli k tomu najmä oslavy Lunárneho nového roka. Podľa analytikov však práve preto je rast cien potravín len sezónna záležitosť.