Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny vo Fínsku na záver roka nečakane klesli

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Pod decembrový pokles sa podpísali najmä ceny potravín a nealkoholických nápojov, ktoré sa znížili medziročne o 1,8 %. Klesli aj ceny oblečenia a obuvi, konkrétne o 0,9 %.

Helsinki 14. januára (TASR) - Spotrebiteľské ceny vo Fínsku zaznamenali v decembri nečakaný pokles, uviedol dnes fínsky štatistický úrad. Informoval o tom portál RTTNews.

Index spotrebiteľských cien klesol v poslednom mesiaci minulého roka medziročne o 0,2 %. To je síce rovnaké tempo poklesu ako v predchádzajúcom mesiaci, ekonómovia však počítali so stagnáciou. Index tak klesol v každom mesiaci minulého roka, až na máj, kedy zaznamenal stagnáciu.

Pod decembrový pokles sa podpísali najmä ceny potravín a nealkoholických nápojov, ktoré sa znížili medziročne o 1,8 %. Klesli aj ceny oblečenia a obuvi, konkrétne o 0,9 %. Na druhej strane, náklady na energie o 0,6 % vzrástli.

Medzimesačne klesli spotrebiteľské ceny vo Fínsku o 0,1 %, čo predstavuje pokles druhý mesiac po sebe, keď v novembri klesli o 0,2 %. Podobne ako pri medziročnom vývoji, ani v tomto prípade analytici s ďalším poklesom nepočítali, ale očakávali rast o 0,1 %.

Za celý rok 2015 klesli spotrebiteľské ceny vo Fínsku o 0,2 %. Na porovnanie, v predchádzajúcom roku zaznamenali rast o 1 %.