Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny klesli v Japonsku už siedmy mesiac po sebe

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spotrebiteľské ceny klesli minulý mesiac medziročne o 0,5 %, pod čo sa do veľkej miery podpísal pokračujúci pokles cien energií.

Tokio 28. októbra (TASR) - Japonsko naďalej zápasí s defláciou, na čo poukázali aj údaje za mesiac september. Ako uviedlo japonské ministerstvo vnútorných záležitostí, spotrebiteľské ceny klesli v septembri medziročne už siedmy mesiac po sebe. Informovali o tom agentúra DPA a portál RTTNews.

Spotrebiteľské ceny klesli minulý mesiac medziročne o 0,5 %, pod čo sa do veľkej miery podpísal pokračujúci pokles cien energií. Tempo poklesu sa tak udržalo na úrovni z predchádzajúceho mesiaca, keď o 0,5 % klesli spotrebiteľské ceny aj v auguste. Japonsku sa tak stále nedarí priblížiť sa k inflačnému cieľu centrálnej banky, ktorá ho stanovila v apríli 2013 na úrovni 2 %.

Najviac sa pod septembrový výsledok podpísali opäť ceny energií. Tie klesli medziročne o 6,2 %. Výrazný pokles zaznamenali aj ceny v oblasti telekomunikácií (2,1 %) a ceny nábytku (1,5 %).

Aj jadrové spotrebiteľské ceny, ktoré nezahrňujú nestabilné ceny potravín, klesli medziročne o 0,5 %. Podobne, ako v prípade celkových spotrebiteľských cien, aj jadrové pokračovali v septembri v rovnakom poklese ako v predchádzajúcom mesiaci.

Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny v Japonsku v septembri zvýšili, a to o 0,2 %. Jadrové spotrebiteľské ceny sa oproti augustu nezmenili.