Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny v Maďarsku v januári klesli

Ilustračné foto, Budapešť Foto: TASR/AP

Jadrová inflácia, teda vývoj spotrebiteľských cien bez zarátania cien potravín a energií, však v januári vzrástla.

Budapešť 11. februára (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Maďarsku aj v januári klesli, už piaty mesiac po sebe a viac, ako ekonómovia očakávali. Informovala o tom agentúra RTTNews na základe údajov, ktoré dnes zverejnil maďarský štatistický úrad.

Presnejšie, index spotrebiteľských cien v susednej krajine sa prvom mesiaci tohto roka znížil medziročne o 1,4 % po decembrovom poklese o 0,9 %, zatiaľ čo analytici predpovedali, že klesne o 1,1 %. Ceny tovarov a služieb v Maďarsku sa vytrvalo znižujú od septembra 2014.

Dôvodom zápornej miery inflácie v predchádzajúcom mesiaci je aj naďalej pokles cien energií (o 2,8 %) a potravín (0,7 %). V januári sa však najstrmšie prepadli ceny dopravy, a to medziročne o 7,9 %.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Maďarsku v januári znížili o 0,2 % po decembrovom páde o 0,7 %. Aj tento výsledok sklamal ekonómov, ktorí odhadovali, že sa januárové ceny tovarov a služieb v susednej krajine zvýšia medzimesačne o 0,1 %.

Jadrová inflácia, teda vývoj spotrebiteľských cien bez zarátania cien potravín a energií, však v januári vzrástla medziročne o 0,7 % a medzimesačnom porovnaní stagnovala.