Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny v Číne klesli v januári najprudšie za 14 rokov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Vývoj spotrebiteľských cien v januári ovplyvnili najmä ceny potravín. Tie klesli medziročne o rekordných 5,9 %, pričom v rámci tejto kategórie najvýraznejší pokles zaznamenali ceny bravčového mäsa.

Peking 8. februára (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Číne zaznamenali pokles aj na začiatku tohto roka, už štvrtý mesiac po sebe, pričom tempo poklesu bolo najvýraznejšie za viac než 14 rokov. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálov RTTNews a tradingeconomics.

Čínsky štatistický úrad vo štvrtok oznámil, že spotrebiteľské ceny klesli v januári medziročne o 0,8 %. To znamená pokles cien štvrtý mesiac v rade, čo je najdlhšie obdobie neprerušovaného poklesu od októbra 2009. Navyše, rozsah poklesu je najprudší od septembra 2009, pod čo sa podpísal najmä vývoj cien potravín. Deflácia je prudšia aj v porovnaní s odhadmi analytikov. Tí s ďalším poklesom spotrebiteľských cien počítali, očakávali však, že pokles dosiahne 0,5 %.

Vývoj spotrebiteľských cien v januári ovplyvnili najmä ceny potravín. Tie klesli medziročne o rekordných 5,9 %, pričom v rámci tejto kategórie najvýraznejší pokles zaznamenali ceny bravčového mäsa.

V poklese pokračovali aj ceny nepotravinových produktov, tempo poklesu sa však v porovnaní s vývojom v decembri zmiernilo. V decembri klesli o 0,5 %, v januári o 0,4 %. Za spomalením poklesu sú najmä ceny oblečenia, náklady na bývanie, zdravotnú starostlivosť a na vzdelanie. Vo všetkých prípadoch sa ceny zvýšili. Naopak, náklady na dopravu klesli, pričom tempo poklesu sa zrýchlilo.

Jadrové ceny očistené o nestabilné ceny potravín a energií sa v januári opäť zvýšili, tempo rastu bolo však miernejšie než v závere minulého roka. V októbri až decembri rástli o 0,6 %, v januári rast dosiahol 0,4 %. To je najslabšie tempo rastu od júna 2023.

Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny v Číne zvýšili v januári o 0,3 %. Vzrástli tak druhý mesiac po sebe, pričom rast bol najvýraznejší od augusta minulého roka.

Za minulý rok spotrebiteľské ceny v Číne vzrástli o 0,2 %. Výrazne tak zaostali za oficiálnym inflačným cieľom, ktorý bol stanovený približne na 3 %. Celoročná inflácia v Číne tak zaostala za stanoveným cieľom už 12. rok po sebe.