Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny v Číne sa v auguste vrátili k rastu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medziročná jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje ceny potravín a energií, dosiahla v auguste 0,8 %. To je rovnaké tempo ako v júli a najvýraznejšie od januára tohto roka.

Peking 9. septembra (TASR) - Po tom, ako v júli zaznamenali prvý pokles za viac než dva roky, sa spotrebiteľské ceny v Číne vrátili minulý mesiac k rastu. Jeho tempo však bolo minimálne a zaostalo za očakávaniami. K návratu k inflácii prispeli ceny nepotravinových produktov, zatiaľ čo ceny potravín pokračovali v poklese. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu tradingeconomics, ktoré zverejnili údaje čínskeho štatistického úradu.

Spotrebiteľské ceny v Číne vzrástli v auguste oproti rovnakému mesiacu minulého roka o 0,1 % po júlovom poklese o 0,3 %. Vývoj v júli predstavoval prvý pokles spotrebiteľských cien v Číne od februára 2021, čo ovplyvnili ceny potravín, ktoré klesli o 1,7 %.

Rovnakým tempom klesli ceny potravín aj v auguste, pričom tak ako v júli, aj minulý mesiac ich najviac ovplyvnil prepad cien bravčového mäsa. K návratu k inflácii prispeli ceny nepotravinových produktov, ktoré sa v auguste zvýšili medziročne o 0,5 %. Vzrástli ceny oblečenia a obuvi a zvýšili sa aj náklady na bývanie, vzdelanie a zdravotnú starostlivosť. Analytici však počítali za august s vyššou infláciou, ktorú odhadovali na úrovni 0,2 %.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje ceny potravín a energií, dosiahla v auguste 0,8 %. To je rovnaké tempo ako v júli a najvýraznejšie od januára tohto roka.

Čínski štatistici nedávno informovali, že spotrebiteľské ceny by mali v nasledujúcich mesiacoch postupne rásť, keďže vplyv vysokej porovnávacej základne z minulého roka pomaly ustupuje. Viacerí analytici však tvrdia, že vláda bude musieť prísť s ďalšími opatreniami na podporu domáceho dopytu. Zotavovanie na trhu práce sa totiž spomaľuje a vyhliadky príjmov domácností sú neisté.