Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny v eurozóne v marci stagnovali

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Miera inflácie tak stále zotrváva hlboko pod úrovňou inflačného cieľa Európskej centrálnej banky, ktorá si ho stanovila tesne pod 2 %. Pod touto úrovňou sa drží už od začiatku roka 2013.

Luxemburg 14. apríla (TASR) - Spotrebiteľské ceny v eurozóne sa po februárovom poklese v marci nemenili. Ukázali to dnes zverejnené revidované údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat. Informovali o tom agentúra DPA a portál RTTNews.

Index spotrebiteľských cien nezaznamenal oproti rovnakému mesiacu minulého roka žiadnu zmenu po tom, ako vo februári ceny medziročne klesli o 0,2 %. V rýchlom odhade z konca marca Eurostat udával marcový pokles cien na úrovni 0,1 %.

Miera inflácie tak stále zotrváva hlboko pod úrovňou inflačného cieľa Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá si ho stanovila tesne pod 2 %. Pod touto úrovňou sa drží už od začiatku roka 2013.

Pod nulový rast spotrebiteľských cien sa najväčšou mierou podpísali ceny energií, ktoré v marci klesli medziročne o 8,7 %. Zrýchlili tak tempo poklesu, keďže vo februári pokles predstavoval 8,1 %.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny v eurozóne zvýšili v marci o 1,2 %.