Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny v Japonsku vzrástli v máji viac, ako sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Jadrová spotrebiteľská inflácia v Japonsku sa už 14 mesiacov po sebe drží nad 2-percentným cieľom centrálnej banky.

Tokio 23. júna (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Japonsku v máji vzrástli viac, ako sa predpokladalo. Údaje, ktoré zverejnil v piatok štatistický úrad krajiny, môžu zvýšiť tlak na postupné ukončovanie masívnych stimulov japonskej centrálnej banky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Celoštátny jadrový index spotrebiteľských cien (CPI), ktorý nezahŕňa čerstvé potraviny, prihliada však na ceny energií, sa v máji oproti rovnakému mesiacu minulého roka zvýšil o 3,2 % po aprílovom náraste o 3,4 %. To bolo napriek spomaleniu viac ako priemerný odhad analytikov na úrovni 3,1 %.

Zatiaľ čo náklady na energie v máji medziročne klesli o 8,2 % v dôsledku vplyvu vládnych dotácií, ceny potravín minulý mesiac zrýchlili rast na 9,2 % z 9,0 % v apríli.

Zúžený index CPI, ktorý je očistený od cien potravín aj pohonných látok, v máji vzrástol o 4,3 %, čo bolo zrýchlenie po aprílovom náraste o 4,1 % a zároveň najväčší nárast od júna 1981. Japonská centrálna banka pozorne sleduje ukazovateľ, slúži jej ako jeden z kľúčových podkladov pri rozhodovaní o menovej politike.

Jadrová spotrebiteľská inflácia v Japonsku sa už 14 mesiacov po sebe drží nad 2-percentným cieľom centrálnej banky.