Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny v Japonsku sa v júni zvýšili o 0,4 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews.

Tokio 31. júla (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Japonsku sa v júni medziročne zvýšili o 0,4 %, uviedlo dnes japonské ministerstvo pre vnútorné záležitosti a komunikáciu. Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews.

Tempo rastu cien sa síce spomalilo z 0,5 % v máji, ale prekonalo očakávania ekonómov, ktorí počítali v júni s nárastom cien len o 0,3 %.

V medzimesačnom porovnaní sa japonské spotrebiteľské ceny v júni znížili o 0,2 %.

Medziročná jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú kolísavé ceny čerstvých potravín, dosiahla v júni 0,1 % rovnako ako v máji. Ekonómovia rátali v júni so stagnáciou. V medzimesačnom porovnaní jadrové ceny v júni stagnovali.

Inflácia naďalej zostáva hlboko pod 2-% cieľom japonskej centrálnej banky BoJ, ktorý stanovila v apríli 2013. Banka spustila agresívne uvoľňovanie menovej politiky, aby dostala tretiu najväčšiu svetovú ekonomiku z dlhodobej deflácie.

Bank of Japan (BoJ) očakáva, že sa medziročné tempo spotrebiteľských cien vo fiškálnom roku 2015/2016 (do konca marca 2016) zrýchli na 0,7 %. Banka tak mierne znížila svoju inflačnú prognózu, keď ešte v apríli počítala v prebiehajúcom roku s nárastom cien o 0,8 %.