Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny v Rusku klesli 10. týždeň v rade

Na archívnej snímke z 28. februára 2022 žena drží bankovky rubľa v Mníchove. Foto: TASR/AP

Ďalší pokles ešte viac podporil očakávania analytikov, že ruská centrálna banka na najbližšom zasadnutí opäť pristúpi k zníženiu hlavnej úrokovej sadzby.

Moskva 14. septembra (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Rusku pokračovali v poklese 10. týždeň v rade, čo posilnilo očakávania, že centrálna banka koncom tohto týždňa opäť zníži úrokové sadzby. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ruský štatistický úrad v stredu zverejnil, že spotrebiteľské ceny klesli v týždni do 12. septembra o 0,03 % po tom, ako týždeň predtým klesli o 0,13 %. K ďalšiemu poklesu prispeli najmä nižšie ceny niektorých základných potravín, najmä zeleniny.

Ďalší pokles ešte viac podporil očakávania analytikov, že ruská centrálna banka na najbližšom zasadnutí opäť pristúpi k zníženiu hlavnej úrokovej sadzby. Ak sa tak stane, banka by kľúčovú sadzbu znížila tento rok už šiestykrát. Ďalšie zasadnutie ruskej centrálnej banky sa uskutoční v piatok 16. septembra.

Väčšina analytikov oslovených agentúrou Reuters už na začiatku týždňa uviedla, že očakáva, že centrálna banka pristúpi k ďalšiemu zníženiu, aj keď v porovnaní s predchádzajúcim rozsahom redukcie miernejšiemu. Celkovo 20 z 23 oslovených analytikov počíta s tým, že banka kľúčovú úrokovú sadzbu zníži o 50 bázických bodov na 7,5 %.