Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské výdavky vo Francúzsku v apríli vzrástli

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Ekonómovia pritom očakávali, že výdavky francúzskych domácností v apríli stúpnu o 0,4 %.

Paríž 29. mája (TASR) - Spotrebiteľské výdavky vo Francúzsku v apríli vzrástli, ale menej, ako očakávali ekonómovia po ich marcovom znížení. Francúzi totiž minulý mesiac menej utrácali za tovar dlhodobej spotreby. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Podľa najnovších údajov francúzskeho štatistického úradu Insee spotrebiteľské výdavky v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v apríli vzrástli o 0,1 % v porovnaní s marcom, keď medzimesačne klesli o 0,7 %, najstrmšie od januára 2014. Ekonómovia pritom očakávali, že výdavky francúzskych domácností v apríli stúpnu o 0,4 %.

Štatistiky tiež odhalili, že Francúzi v apríli utratili za potraviny o 0,4 % viac peňazí ako v marci, ale ich výdavky na autá sotva vzrástli a výdavky za ďalšie tovary dlhodobej spotreby medzimesačne klesli, už druhý mesiac v rade, a to o 0,2 %. Aj spotreba energií sa v apríli znížila o 0,3 %.

V medziročnom porovnaní sa spotrebiteľské výdavky vo Francúzsku v apríli zvýšili o 2 %, čo tiež zaostáva za odhadom analytikov, ktorí počítali s ich rastom o 2,4 %.