Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 14. jún 2024Meniny má Vasil
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské výdavky v USA klesli v marci o rekordných vyše 7 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americké ministerstvo obchodu vo štvrtok uviedlo, že spotrebiteľské výdavky klesli v marci o 7,5 %, zatiaľ čo vo februári zaznamenali rast o 0,2 %.

Washington 30. apríla (TASR) - Spotrebiteľské výdavky v USA zaznamenali minulý mesiac pokles o vyše 7 %, čo bol najvýraznejší pokles v histórii meraní. Dôvodom sú karanténne opatrenia, ktoré obmedzili pohyb obyvateľstva a zatvorili veľký počet obchodov a prevádzok.

Americké ministerstvo obchodu vo štvrtok uviedlo, že spotrebiteľské výdavky klesli v marci o 7,5 %, zatiaľ čo vo februári zaznamenali rast o 0,2 %. Marcové údaje predstavujú najväčší prepad spotrebiteľských tržieb od začatia evidovania týchto údajov v roku 1959. Navyše, pokles je viac než trojnásobne výraznejší v porovnaní s predchádzajúcim rekordným poklesom z januára 1987. Vtedy výdavky spotrebiteľov klesli o 2,1 %.

Pokles spotrebiteľských výdavkov je výraznejší aj v porovnaní s odhadom analytikov oslovených agentúrou Reuters. Tí očakávali, že výdavky klesnú o 5 %. Údaje o vývoji spotrebiteľských výdavkov patria v USA k najviac sledovaným, keďže na ekonomickej aktivite sa podieľajú viac než dvoma tretinami.

Ministerstvo obchodu zároveň informovalo o vývoji osobných príjmov, ktoré rovnako zaznamenali prudký pokles. V marci klesli o 2 %, zatiaľ čo vo februári zaznamenali rast o 0,6 %.

Aj v tomto prípade boli výsledky horšie, než sa čakalo. Ekonómovia počítali s poklesom osobných príjmov v minulom mesiaci o 1,5 %.