Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

SPOZNAJTE ČÍNU

Foto: TASR/AP

My ľudia sme rôzni. Kým jedni každoročne cestujeme na dovolenku k moru, lebo milujeme more a pláž, iní radšej cestujeme do hôr, kde absolvujeme turistiku a pobyt na čerstvom vzduchu.

Bratislava 26. novembra (TERAZ.sk - OTS) – Je však aj skupina ľudí, ktorá rada spoznáva krajinu so všetkým, čo k tomu patrí. Rada skúma mentalitu iných národov, spôsob ako žijú. Veľmi dobrým spôsobom k takejto forme sú práve poznávacie zájazdy. Ak vás napríklad fascinuje Čína, pokiaľ sa vám to podarí, môžete absolvovať poznávací zájazd do Číny.

Čína leží vo východnej Ázii. Jej juhovýchodnú hranicu obmýva Žlté, Východočínske a Juhočínske more. K Číne patria ostrovy Taiwan, Hainan a Xianggang – Hong-Kong a mnoho ďalších drobných ostrovov. Má veľmi rôznorodý povrch, nížiny tvoria približne desatinu povrchu. Na území Číny sa nachádzajú známe pohoria Himaláje. Takmer 2 milióny štvorcových kilometrov zaberá Tibetská náhorná plošina.

Nadpolovičná väčšina obyvateľstva sú ateisti. Zvyšok sa hlási k budhizmu, kresťanstvu a moslimskému náboženstvu. Hlavné mesto Číny je Peking.

Nezabudnite, že pred odchodom do Číny je nutné konzultovať potrebné očkovania so svojím lekárom, pretože sa tu vyskytujú viaceré neobvyklé a nebezpečné choroby.

Bezpečnosť v tejto krajine je pomerne dobrá, pokiaľ absolvujete organizované cesty. Pri samostatných výletoch je vhodné dbať na základné pravidlá bezpečnosti a vyhnúť sa návšteve nevhodných štvrtí a lokalít, kde sa to vyslovene nedoporučuje.

Čína je obrovsky rozľahlá krajina. Do každej jej časti je preto vhodné vycestovať v inom ročnom období, avšak za optimálne sa považujú jarné a jesenné mesiace.

Obchody, pošty a banky sú počas pracovných dní otvorené od rána do večera. V sobotu a v nedeľu sú otvorené nákupné centrá, takže sa môžeme vybrať kúpiť si napríklad parfém.

Úradný jazyk je čínština, s mladými ľuďmi v mestách sa dohovoríte aj po anglicky, ale inak budete potrebovať vo všetkom preklad, ktorý vôbec nebude z tohto jazyka jednoduchý.

Je tu veľa kultúrnych pamiatok a rôznych atrakcií, ktoré stoja za pozretie. Možno počas prechádzok uličkami natrafíte aj na pouličného umelca, ktorý bude hrať na gitare.