Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Zmeny v distribučných poplatkoch nezvýšia cenu za plyn

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Milan Vanga z externej komunikácie firmy SPP - distribúcia to povedal v reakcii na medializované informácie, ktoré sa týkali zmeny štruktúry tarifných pásiem odberateľov zemného plynu.

Bratislava 18. januára (TASR) - Zmeny v distribučných poplatkoch cenu za plyn nezvýšia. Uviedol to manažér externej komunikácie prevádzkovateľa distribučnej siete zemného plynu na Slovensku spoločnosti SPP - distribúcia, a. s., (SPP-D) Milan Vanga v reakcii na medializované informácie, ktoré sa týkali zmeny štruktúry tarifných pásiem odberateľov zemného plynu.

Novou štruktúrou tarifných pásiem platnej od 1. januára 2017 podľa neho prišlo k zmenám pomeru fixnej a variabilnej zložky poplatku za distribúciu plynu, ktoré však negatívne neovplyvnia cenu dodaného plynu. V niektorých tarifách sa zvýšila fixná, ale zároveň poklesla variabilná zložka.

Fixná zložka tarify závisí od tarifného pásma, ktoré je dané ročnou spotrebou plynu na konkrétnom odbernom mieste a variabilná zložka závisí od reálne spotrebovaného objemu plynu. Táto zmena nemá zásadný vplyv na cenu dodaného plynu pre domácnosti. Dôkazom je aj pokles priemerných nákladov za dodávku plynu pre domácnosti o 2,6 %, ktorý avizoval Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Odberatelia plynu v kategóriách D1 a D2 predstavujú podľa Vangu až tri štvrtiny všetkých odberateľov zemného plynu na Slovensku. Týmto 1,1 milióna odberateľom, ktorí používajú zemný plyn na varenie a ohrev vody, poklesne poplatok za distribúciu približne o 4 % oproti minulému roku.

"Keď zoberieme do úvahy typického zákazníka z kategórie D3, ktorý používa plyn na varenie, ohrev vody a vykurovanie a jeho ročná spotreba plynu bude 3052 m3, zaplatí distribučný poplatok o 1,05 eura mesačne viac ako vlani. Z celkovej faktúry ide o zvýšenie o 1,1 % za mesiac. Typický zákazník kategórie D4 s ročnou spotrebou 5651 m3 zaplatí distribučný poplatok v prepočte za jeden mesiac o necelé dve eurá viac, čo predstavuje rovnako zvýšenie o 1,1 % z celkových nákladov za dodávku plynu prepočítaných na jeden mesiac," priblížil Vanga.

Podľa neho je potrebné zdôrazniť, že poplatok za distribúciu zemného plynu predstavuje iba približne 35 % z celkovej fakturovanej ceny za plyn, preto nemá zásadný vplyv na celkovú cenu dodaného plynu do domácností.

Zmena pomeru fixnej a variabilnej zložky prináša odberateľom pozitíva v podobe zníženia vplyvu teplotných zmien na ich platby za spotrebovaný objem plynu. Pri nízkych vonkajších teplotách vzduchu v zimnom období je práve zmena pomeru fixného poplatku a variabilnej zložky pre odberateľov výhodná, pretože napriek ich zvýšenej spotrebe nebudú v konečnom súčte platiť vyššie poplatky. Už za prvých 17 dní tohto roka vďaka tejto zmene typickí odberatelia v kategóriách D3 a D4 zaplatia menej, akoby platili podľa predchádzajúcej štruktúry taríf.

"Zmena v poplatkoch reflektuje charakter nákladov našej spoločnosti na bezpečnú a spoľahlivú prevádzku distribučnej siete. Zahrňuje to pravidelnú údržbu distribučnej siete pozostávajúcej predovšetkým z preventívnej a korektívnej údržby a výmeny meradiel spotreby plynu, a rekonštrukciu plynárenských zariadení, ako sú miestne siete, vysokotlakové plynovody a regulačné stanice. Nový pomer zložiek distribučného poplatku v nadväznosti na novú tarifnú štruktúru nemá vplyv na výnosy distribučnej spoločnosti SPP - distribúcia, a. s.," povedal Vanga.

"Výnosy očakávame aj po zmene tarifnej štruktúry na podobnej úrovni ako v minulom roku pri zohľadnení vplyvu počasia a teplotných zmien. Štruktúra našich nákladov je v podstatnej miere fixná bez ohľadu na objem distribuovaného plynu a jej jediným cieľom je zabezpečiť vysokú bezpečnosť a spoľahlivosť distribučnej siete a dodávok zemného plynu všetkým odberateľom. Znamená to, že náklady na starostlivosť o distribučnú sieť sú rovnaké aj v prípade, že odberateľ spotrebuje minimálne alebo dokonca žiadne množstvo zemného plynu," poznamenal.

Spoločnosti SPP - distribúcia, a. s., podľa neho záleží na korektnej komunikácii so zákazníkmi. "Budeme preto v najbližších dňoch informovať všetkých dotknutých odberateľov o ich správnom zaradení do jednotlivých tarifných pásiem podľa novej štruktúry s vysvetlením zmien v poplatkoch," dodal manažér externej komunikácie SPP - D.