Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

SPP denne eviduje zákazníkov, ktorým sa nepáči výška vratky za plyn

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Výška vratky sa odvíja od spotreby za posledné známe 12-mesačné obdobie pred 1. novembrom 2015.


Bratislava 3. februára (TASR) - Slovenský plynárenský priemysel, a. s., (SPP) denne zaznamenáva otázky viacerých zákazníkov, ktorí sa pozreli napríklad na faktúru z januára 2016 a vypočítali si, že by mali dostať vyššiu vratku za plyn. Uviedol to pre TASR špecialista externej komunikácie SPP Michal Holeš.

SPP na výpočet vratky však podľa neho v súlade s predpismi poskytol Ministerstvu hospodárstva (MH) SR údaje o spotrebe svojich zákazníkov pred 1. novembrom minulého roka. "Odpoveď na túto otázku je spolu s ďalšími zverejnená na stránke www.spp.sk/vratky, kde si zákazníci SPP môžu sami overiť, akú vratku dostanú. Reklamácie ani sťažnosti sme do dnešného dňa nezaznamenali žiadne," podčiarkol Holeš.

Výška štátneho príspevku (vratky) sa podľa informácií hovorkyne MH SR Miriam Žiakovej odvíja od spotreby za posledné známe 12-mesačné obdobie pred 1. novembrom 2015. "Napríklad zákazníci s fakturačným obdobím začínajúcim v januári si výšku svojej spotreby môžu skontrolovať na faktúre, ktorú dostali v januári 2015," doplnila Žiaková.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) minulý týždeň (27. 1.) spolu s ministrom hospodárstva SR Vazilom Hudákom (nominant Smeru-SD) osobne na bratislavskej hlavnej pošte podal prvé listové zásielky s vratkami za plyn, ktoré sa prostredníctvom Slovenskej pošty distribuujú do domácností.

Vratku za plyn, v sume od 10 eur do 165 eur, si na základe poukazu budú môcť domácnosti prevziať na pošte. Na prevzatie vratky za plyn bude mať domácnosť následne 60 dní. "Ide o odberateľov plynu v domácnostiach, ktorí sú priamymi zákazníkmi niektorého z dodávateľov plynu pre domácnosti. Teda nejde len o Slovenský plynárenský priemysel, ale môže ísť aj o alternatívnych dodávateľov plynu pre domácnosti. Musí ísť však o takú domácnosť, ktorá mala k 1. novembru 2015 uzavretú so svojím dodávateľom platnú zmluvu o dodávke plynu," priblížil minulý týždeň Fico.

Po uplynutí 60-dňovej odbernej lehoty pošta vráti finančné prostriedky odosielateľovi. Adresát musí potom požiadať o opätovné zaslanie odosielateľa, teda Ministerstvo hospodárstva SR, na adrese: Mierová 19, 827 15 Bratislava 212.