Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

SPP garantuje plyn aj v prípade úplného zastavenia dodávok z Ruska

Ilustračná snímka SPP. Foto: TASR/Michal Svítok

Okrem kontraktov na nákup plynu z východu aj zo západu nakupuje plyn aj na medzinárodných trhoch a využíva aj plyn, ktorý je uskladnený v podzemných zásobníkoch na území SR.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Slovenský plynárenský priemysel, a. s. (SPP), garantuje počas nadchádzajúcej zimy plyn pre zákazníkov aj v prípade obmedzenia alebo úplného zastavenia dodávok. Uviedol to hovorca SPP Ondrej Šebesta.

"V SPP aktuálnu situáciu veľmi pozorne sledujeme a dôsledne sa pripravujeme na rôzne scenáre vývoja situácie počas zimných mesiacov, ktoré sprevádza vyššia spotreba. Bezpečnosť dodávok plynu pre našich zákazníkov je pre nás prioritou. Preto sme nad rámec existujúcich nástrojov prijali ďalšie opatrenia, vďaka ktorým sme v prípade mimoriadnej situácie schopní zabezpečiť pre nich najvyššiu úroveň bezpečnosti dodávok plynu," podčiarkol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ SPP Štefan Šabík.

SPP podľa neho buduje bezpečnosť dodávok plynu dlhodobo na viacerých pilieroch. "Okrem kontraktov na nákup plynu z východu aj zo západu nakupujeme plyn aj na medzinárodných trhoch a, samozrejme, využívame aj plyn, ktorý máme uskladnený v podzemných zásobníkoch na území Slovenska," vysvetlil Šabík.

Plyn na Slovensko prúdi najmä z Ruskej federácie na základe dlhodobého kontraktu SPP so spoločnosťou Gazprom Export, pričom v súčasnosti prebiehajú dodávky štandardne, plne v súlade s kontraktom. SPP má navyše podpísanú zmluvu aj so spoločnosťou Uniper (bývalý E.ON Commodities). Tá dáva spoločnosti v čase najvyššej spotreby možnosť doviezť na Slovensko plyn zo západu.

Okrem toho je SPP aktívnym obchodníkom na medzinárodných európskych trhoch, kde spoločnosť plyn podľa potreby nakupuje alebo predáva. SPP má, tak ako každý rok, rezervovanú aj kapacitu v podzemných zásobníkoch. K dnešnému dňu je využitá takmer na maximum. Súčasný objem plynu natlačený v zásobníkoch pre potreby SPP je viac ako 1,3 miliardy m3 plynu. S ťažbou plynu zo zásobníkov do plynárenskej siete na zabezpečenie dodávok plynu pre spotrebiteľov počas zimného obdobia sa začalo 1. novembra.

SPP v oblasti dodávky plynu priamo nadväzuje na 160-ročnú tradíciu slovenského plynárenstva a od roku 2012 pôsobí aj na trhu dodávky elektriny. SPP dodáva elektrinu už pre 130.000 zákazníkov. Celkovo SPP zabezpečuje dodávky energií a ďalších energetických služieb pre viac ako 1,3 milióna zákazníkov. Od roku 2014 je vlastníkom 100 % akcií spoločnosti Slovenská republika, ktorá svoje akcionárske práva vykonáva prostredníctvom Ministerstva hospodárstva SR.