Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

SPP dnes očakáva zníženie dodávok plynu o približne 10 %

Plyn Foto: Teraz.TV

Ukrajinský boj za lepšie ceny zemného plynu môže byť prospešný aj pre nás. Uviedol to pre TASR analytik Jozef Badida v reakcii na rokovania o dodávkach ruského plynu pre Ukrajinu.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Slovenský plynárenský priemysel (SPP), a. s., dnes očakáva zníženie dodávok zemného plynu o približne 10 %. Informoval o tom hovorca SPP Peter Bednár.

"Naša spoločnosť od polovice septembra zaznamenáva mierne zníženie v denných dodávkach plynu na úrovni od 5 do 20 %, na dnešný deň sa očakáva zníženie dodávok o približne 10 %," spresnil.

SPP podľa neho aj napriek tomu garantuje v plnej miere bezpečnosť dodávok pre všetkých zákazníkov - od domácností po veľké priemyselné podniky.

Minister hospodárstva SR Pavol Pavlis (Smer-SD) v súvislosti so zníženými dodávkami plynu do SR na tlačovej konferencii 17. septembra informoval, že slovenské plynové zásobníky sú naplnené na približne 99 %.


ANALYTIK: Ukrajinský boj za lepšie ceny plynu môže byť prospešný aj pre SR

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP
Ukrajinský boj za lepšie ceny zemného plynu môže byť prospešný aj pre nás. Uviedol to pre TASR analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida v reakcii na rokovania o dodávkach ruského plynu pre Ukrajinu.

Konštatoval, že trojstranné rokovania Rusko–Ukrajina-EÚ konečne viedli k hmatateľnému výsledku. Pokiaľ budú štokholmské arbitráže ukončené, dohodli sa strany na prechodnom riešení. Ukrajinci do konca roka 2014 zaplatia 3,1 miliardy USD a Rusi im vo vykurovacej sezóne trvajúcej od októbra 2014 do marca 2015 predajú plyn za cenu 385 USD za 1000 kubických metrov (m3).

"Samozrejme, že 'čert sa skrýva v detailoch', a tak nás ešte obe strany môžu prekvapiť. Zaplatí Ukrajina vopred, alebo až po dodaní plynu? Pokrýva predmetná suma iba dlh Ukrajiny, alebo už zahŕňa aj platby za plyn poskytnutý počas nadchádzajúcej zimy? Nasledujúce dni ukážu, ako si Rusi a Ukrajinci, dva bratské slovanské národy, vlastne rozumejú," zdôraznil.

V tomto spore sú podľa Badidu však pre zvyšok stredoeurópskeho regiónu zaujímavé predovšetkým dva faktory, a to jednak sprístupnenie obrích ukrajinských zásobníkov a jednak snaha nášho suseda získať ruský plyn za trhovú cenu.

Pripomenul, že ukrajinské zásobníky dokážu uskladniť až 32 miliárd m3 plynu, zatiaľ čo zásobníky krajín V4 približne len 15 miliárd m3. "Predovšetkým kapacity nachádzajúce sa na západnej Ukrajine, priamo susediacej so Slovenskom, Poľskom a Maďarskom, môžu prispieť k zvýšeniu energetickej bezpečnosti Európy a zároveň do budúcnosti poskytujú vynikajúcu obchodnú príležitosť pre európske spoločnosti. Z tohto dôvodu môže vzniknúť na Ukrajine, respektíve na Slovensku obchodný plynárenský uzol s potenciálom posilniť likviditu slovenského či stredoeurópskeho plynárenského trhu," podčiarkol.

Veľmi zaujímavo podľa neho vyznieva aj volanie Ukrajiny po trhových cenách plynu a ani krajiny V4 by k tejto iniciatíve nemali byť ľahostajné. "V bežnom trhovom prostredí by cena pre nášho východného suseda mala zodpovedať tomu, za čo plyn nakúpi v Nemecku, po odpočítaní nákladov na prepravu cez samotnú Ukrajinu, SR a ČR," myslí si ďalej Badida.

"Ide o 'net-back princíp', ktorý sa však, aj na škodu slovenských odberateľov plynu, v našom regióne neuplatňuje. Ukrajina, ale aj SR sú bližšie k Nemecku, a teda nákupná cena by mala byť tiež nižšia. Opak je pravdou, keďže Slovensko, na rozdiel od Nemecka, prakticky iný, ako ruský plyn, ani neodoberá," dodal.

Rusko a Ukrajina budú pokračovať v rokovaniach o plyne koncom tohto týždňa

Kompresorová stanica plynovodu v Ivánke pri Nitre
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Rusko a Európska únia (EÚ) budú tento týždeň pokračovať v rokovaniach o vyriešení sporu a obnovení dodávok plynu na Ukrajinu. Rozhovory sa uskutočnia vo štvrtok a v piatok, teda 2.a 3. októbra v Berlíne. Vyhlásil to dnes ruský minister energetiky Alexander Novak, ktorého cituje agentúra Reuters.

Na otázky novinárov zároveň uviedol, že nemá informácie o tom, či americký ropný koncern Exxonmobil v reakcii na sankcie Západu proti Moskve zastavil práce na projektoch v Rusku, ako tvrdia niektoré médiá.

Ukrajina a Rusko sa v piatok 26. septembra v Berlíne dohodli na takzvanom zimnom balíku dodávok plynu, v rámci ktorého Ukrajina uhradí Rusku časť svojho dlhu a za to získa počas zimných mesiacov minimálne 5 miliárd kubických metrov (m3) plynu. Uviedol to po skončení rokovaní v Berlíne komisár EÚ pre energetiku Günther Oettinger, ktorý návrh predložil.

Podľa dohody Kyjev splatí Rusku do konca októbra zo svojho dlhu za dodávky plynu 2 miliardy USD (1,57 miliardy eur). Ďalšiu sumu vo výške 1,1 miliardy USD by mal zaplatiť do konca decembra. Ruský plynárenský koncern Gazprom by tak získal ešte v tomto roku z dlhu Ukrajiny 3,1 miliardy USD. Celkový dlh podľa Gazpromu predstavuje 5,3 miliardy USD. Platby by garantovala Európska únia.

Výmenou za to Gazprom dodá Ukrajine počas 6-mesačného zimného obdobia minimálne 5 miliárd m3 plynu v cene 385 USD za 1000 m3. To však nebude stačiť a ďalšie miliardy kubíkov bude Kyjev potrebovať z EÚ. Ako uviedla agentúra Bloomberg, podľa ruského ministra energetiky Alexandra Novaka Gazprom začne s dodávkami až po tom, ako Kyjev zaplatí prvú 2-miliardovú splátku. Ukrajina navyše bude musieť za dodávky počas zimy zaplatiť vopred.

Oettinger dodal, že ide len o takzvaný "zimný balík," ktorý by mal zabezpečiť dodávky plynu Ukrajine v najkritickejších mesiacoch. Celkový problém cien plynu pre Ukrajinu už bude riešiť arbitrážny súd v Štokholme. Podľa Oettingera "šance na prijatie tohto dočasného riešenia sú vysoké," pričom odpoveď vlád obidvoch krajín očakáva v priebehu budúceho týždňa. Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan dodal, že otvorené otázky spojené s predbežnou dohodou by sa mali doriešiť tento týždeň.