Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

SPP dnes zaznamenal až 51,5-% zníženie dodávok plynu, oznámil premiér

Predseda vlády SR Robert Fico Foto: TASR/Michal Svítok

O približne 50-% znížení dodávok plynu do SR premiér informoval už v stredu (1. 10.). Znížené dodávky plynu do SR sa zaznamenali už počas niekoľkých týždňov tohtoročného septembra.

Bratislava 2. októbra (TASR) – Slovenský plynárenský priemysel, a.s., (SPP) aj dnes zaznamenal významné zníženie dodávok zemného plynu. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii po mimoriadnom rokovaní vlády SR jej predseda Robert Fico (Smer-SD).

"Musím konštatovať, že dnes 2. októbra zaregistroval SPP ďalšie zníženie dodávok plynu, tentokrát o 51,5 %, čiže pokračuje trend, ktorý začal už dávnejšie, v podstate od 5. septembra 2014," spresnil.

"Predovšetkým musím oznámiť všetkým, vrátane slovenskej verejnosti, že ako reakciu na tento stav, SPP uzatvoril so spoločnosťou E.ON Global Comodities novú 5-ročnú zmluvu o dodávkach zemného plynu, ktorá umožňuje v období najvyššej spotreby doviezť na Slovensko denne 2 milióny m3 plynu. Ide o ďalšie z preventívnych opatrení, ktorými SPP a štát reaguje na zvýšené riziko obmedzenia dodávok plynu z východu," oznámil.

"Dnes sme vo vyhradenom režime rokovali o aktuálnej situácii v zásobovaní zemným plynom a sústredili sme sa najmä na 4 možné scenáre, ktoré sú už komunikované aj s Európskou komisiou (EK)," oznámil.

Prvý scenár podľa premiéra je prípad, že prerušenie dodávky plynu cez Ukrajinu nastane počas jedného mesiaca, teda že do SR by počas jedného mesiaca neprišiel cez Veľké Kapušany žiadny plyn. "Potom sme hľadali odpoveď na otázku, čo by sa stalo, keby jeden mesiac neprišiel do Európy ani meter kubický plynu z Ruskej federácie, pričom hovoríme o všetkých troch vetvách - Nordstreame, Jamale a o Družbe," doplnil.

"Hovorili sme taktiež o variantoch prerušenia dodávky plynu len cez Ukrajinu, teda cez veľké Kapušany, a to na obdobie 6 mesiacov a potom o variante prerušenia dodávky plynu do Európy cez všetky vetvy plynovodov na obdobie 6 mesiacov. Na všetky tieto scenáre máme spoločne s EK odpovede. Za daných okolností môžem konštatovať, bez uvádzania konkrétnych údajov, že SPP je momentálne nadštandardne pripravený na to, aby sme tieto scenáre zvládli," ubezpečil.

Na zreteľ sa podľa predsedu vlády SR musí brať aj aktuálna politická situácia. "Dnes štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR informoval o aktuálnom vývoji v rokovaniach medzi ruskou a ukrajinskou stranou, pretože je obrovským problémom, že sa nevie ruská a ukrajinská strana dohodnúť na cene plynu pre ukrajinskú spotrebu," povedal.

"Rokovali sme aj o najbližších politických udalostiach, ktoré na Ukrajine budú prebiehať v najbližších týždňoch a mesiacoch. Vychádzame z toho, že tieto okolnosti ešte môžu do určitej miery zvyšovať napätie na trhu s plynom. Monitorujeme situáciu na dennej, hodinovej báze a pokiaľ by sa opakoval trend, že by dochádzalo ku kráteniu dodávok plynu o 50 %, alebo ešte by sa krátenie zhoršovalo, budeme musieť opäť prijímať ďalšie mimoriadne opatrenia," dodal predseda vlády SR.

O približne 50-% znížení dodávok plynu do SR premiér informoval už v stredu (1. 10.). Znížené dodávky plynu do SR sa zaznamenali už počas niekoľkých týždňov tohtoročného septembra.