Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

SPP: Treťou čerpacou stanicou na skvapalnený zemný plyn LNG je Brodské

Na snímke vysokokapacitná čerpacia stanica na skvapalnený zemný plyn LNG. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Okrem LNG je na tejto stanici možné natankovať aj stlačený zemný plyn CNG. Vysokokapacitná plniaca stanica bude slúžiť pre ťažkú nákladnú dopravu, ale aj pre osobnú automobilovú dopravu.

Brodské 26. septembra (TASR) - V poradí treťou čerpacou stanicou na skvapalnený zemný plyn LNG spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP) je stanica na hraničnom odpočívadle s Českou republikou Brodské. Vznikla v rámci projektu fueLCNG, ktorého cieľom je vytvorenie pilotnej siete troch čerpacích staníc LNG rozmiestnených pri hlavných koridoroch TEN-T siete v rámci SR. Prvá slúži od januára v Trnave, ďalšiu otvorili v apríli v Prešove. Projekt podporila Európska komisia a je spolufinancovaný z Nástroja na prepájanie Európy (CEF). Informoval o tom hovorca SPP Ondrej Šebesta.

Okrem LNG je na tejto stanici možné natankovať aj stlačený zemný plyn CNG. Vysokokapacitná plniaca stanica bude slúžiť pre ťažkú nákladnú dopravu, ale aj pre osobnú automobilovú dopravu. Na hraničnom odpočívadle je prístupná z oboch smerov, z Bratislavy i z Brna. Je samoobslužná, dostupná nepretržite a je na nej možné platiť kartou od SPP CNG, palivovou kartou EUROWAG alebo bežnou platobnou kartou.

Rozširovanie možností využívania zemného plynu ako alternatívy, ktorá produkuje výrazne menej škodlivých emisií a menej hluku v porovnaní s konvenčnými palivami v doprave, patrí, ako uviedol hovorca, dlhodobo k prioritám SPP. V záujme znižovania spotreby fosílnych palív a zvyšovania energetickej bezpečnosti nahradí fosílny zemný plyn v budúcnosti obnoviteľný biometán, ktorého výrobu SPP tiež pripravuje.

Otvorením plniacej stanice na skvapalnený zemný plyn na tranzitne najvyťaženejšej diaľnici na Slovensku, SPP pokračuje v rozširovaní siete LNG čerpacích staníc a zvyšovaní komfortu pre dopravcov priamo na ich štandardných trasách. Týmto krokom spoločnosť zároveň rozširuje sieť verejných plniacich staníc na stlačený zemný plyn CNG na Slovensku na 26.