Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

SPP uzavrel novú diverzifikačnú zmluvu s E.ON Global Commodities

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ide o ďalšie z preventívnych opatrení, ktorými SPP reaguje na zvýšené riziko obmedzenia dodávok plynu z východu.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) a E.ON Global Commodities uzavreli 5-ročnú zmluvu o dodávkach zemného plynu, ktorá umožňuje v období najvyššej spotreby doviezť na Slovensko denne až 2 milióny m3 plynu. Informoval o tom dnes hovorca SPP Peter Bednár.

Ide o ďalšie z preventívnych opatrení, ktorými SPP reaguje na zvýšené riziko obmedzenia dodávok plynu z východu. SPP ako kľúčový dodávateľ zemného plynu na Slovensku, a zároveň dodávateľ poslednej inštancie, má v súčasnosti 1,23 milióna zákazníkov a bezpečné dodávky zemného plynu počas nadchádzajúceho zimného obdobia sú pre spoločnosť absolútnou prioritou.

Nový kontrakt, ktorý nadobúda účinnosť v októbri 2014, nahrádza zmluvu podpísanú medzi SPP a E.ON Ruhrgas po plynovej kríze v roku 2009. Oproti pôvodnému kontraktu zmluva ponúka pre SPP výhodnejšie podmienky v podobe väčšieho denného pevného výkonu s miestom dodania v rakúskom Baumgartene.

SPP zrealizovala mimoriadny nákup plynu

Popri podpise diverzifikačného kontraktu, SPP v rámci preventívnych opatrení zrealizoval aj mimoriadny nákup plynu na spotovom trhu v Rakúsku na obdobie posledného štvrťroka 2014 a prvého štvrťroka 2015, ktorý bude v prípade potreby prepravený na Slovensko cez vstupný bod Baumgarten.

"V SPP aktuálnu situáciu veľmi pozorne sledujeme a dôsledne sa pripravujeme na rôzne scenáre vývoja situácie počas zimných mesiacov, ktoré sprevádza vyššia spotreba. Nad rámec existujúcich nástrojov sme prijali ďalšie opatrenia, vďaka ktorým sme v prípade mimoriadnej situácie schopní pre našich zákazníkov zabezpečiť vyše 30 % štandardnej dennej spotreby z nezávislých zdrojov, a tým výrazne znížiť našu závislosť od dodávok z východu, ako jediného zdroja zemného plynu," uviedol predseda predstavenstva SPP Štefan Šabík.

V rámci prijatých technických opatrení je pri obmedzení dodávok cez vstupný bod Veľké Kapušany možné na prepravu ruského plynu alebo plynu z iných zdrojov, napríklad zo spotových trhov, využiť vstupný bod medzi SR a ČR Lanžhot alebo vstupný bod medzi SR a Rakúskom Baumgarten. Na dodávku plynu by bol následne využitý tzv. reverzný tok, ktorý je funkčný a technicky pripravený na prípadné spustenie v priebehu niekoľkých hodín. Prostredníctvom zazmluvnenej pevnej prepravnej kapacity cez územie ČR má SPP zabezpečený prístup na likvidný nemecký spotový trh.

Kapacita plynu je takmer na maxime

Kapacita, ktorú má SPP rezervovanú v podzemných zásobníkoch, je k dnešnému dňu využitá takmer na maximum. Súčasný objem plynu natlačený v zásobníku pre potreby SPP je vyše 1,5 miliardy m3 plynu. Vtláčanie plynu do zásobníkov, ktoré stále prebieha aj pri zníženom objeme dodávok z východu, bude pokračovať ešte do konca októbra. Následne sa začne s vyťažovaním plynu zo zásobníkov do plynárenskej sústavy na zabezpečenie dodávok plynu pre spotrebiteľov počas zimného obdobia. V prípade pretrvávania tohto stavu dlhší čas je SPP pripravený rokovať aj so zahraničnými spoločnosťami, ktoré majú uskladnený plyn v zásobníkoch na území Slovenska, s cieľom jeho využitia pre potreby slovenských odberateľov.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s., priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku.