Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

SPPK:Ak sa má zaviesť spoplatnenie závlahovej vody, tak len symbolicky

Na archívnej snímke z 29. júna 1982 zavlažovanie na JRD Nová Bodva. Na hospodárstve Turnianske Podhradie na JRD Nová Bodva (okres Košice-okolie) začali v týchto dňoch naplno využívať závlahy na ploche 280 hektárov. Vďaka nim mohli začať 24. mája na hone Pusztaföld s kosbou lucerny na semeno medzi prvými v okrese Košice-okolie. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Pri závlahovej sústave, ktorá patrí štátnemu podniku Hydromeliorácie, musia poľnohospodári rátať aj s ďalšími nákladmi.


Bratislava 30. augusta (TASR) - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) trvá na tom, aby sadzba poplatku za odbery vôd na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy bola ustanovená vo výške nepresahujúcej hranicu 0,001 eura za kubický meter (m3). Uviedla to hovorkyňa SPPK Jana Holéciová v reakcii na návrh nariadenia vlády SR o spoplatnení vody využívanej na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy, ktorý v súčasnosti pripravuje Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

"Rovnako najbližšou novelizáciou vodného zákona požadujeme zvýšiť ustanovené množstvo odberu vody, ktoré nepodlieha spoplatneniu, zo súčasných 15.000 m3 ročne na 50.000 m3 ročne. Naše požiadavky sme poslali Ministerstvu životného prostredia SR, s ktorými ešte o tejto problematike budeme rokovať a veríme aj v podporu rezortného ministerstva pôdohospodárstva," zdôraznila.

Zavádzaný poplatok je podľa Holéciovej ďalším z nákladov, ktorý poľnohospodári znášajú z dôvodu nevyhnutného zavlažovania poľnohospodárskych kultúr. Pri závlahovej sústave, ktorá patrí štátnemu podniku Hydromeliorácie, musia poľnohospodári rátať aj s ďalšími nákladmi. Medzi ne patrí nájomné za závlahovú sústavu, energie, investícia do opráv sústavy a jej ochrana.

Zdôraznila zároveň, že zavlažovanie pôdy využívajú poľnohospodári najmä v letných mesiacoch, od júna do augusta. Ďalším nevyhnutným výdavkom je udržiavanie zavlažovacieho systému v nepretržitej prevádzke. V podniku, ktorý obhospodaruje 3000 hektárov pôdy, na tento účel počas troch mesiacov zamestnávajú 30 ľudí.

S rastom nákladov na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy je podľa jej slov úzko späté aj zvyšovanie cien slovenských potravín, pokles ich konkurencieschopnosti. Zvýšené náklady sa premietnu do ceny komodít a hrozí riziko, že produkcia nebude konkurencieschopná, čo môže spôsobiť ukončenie pestovania niektorých plodín. V jednom z poľnohospodárskych podnikov zavlažujúcom poľnohospodársku plochu s rozlohou 3000 hektárov dochádza k spotrebe povrchovej vody na zavlažovanie pôdy ročne v objeme 2 miliónov m3. Za užívanie zavlažovacieho zariadenia na základe nájomnej zmluvy uhrádza podnik ročne štátnemu podniku Hydromeliorácie nájom vo výške 3 eurá na hektár.

V súčasnosti je podľa hovorkyne SPPK na Slovensku teoreticky 22 % ornej pôdy zabezpečených závlahovými sústavami. "Odber vody pre závlahy ešte v roku 1990 dosahoval 280 miliónov m3 vody, pričom do roku 2005 toto množstvo kleslo len na 3,6 milióna m3. V roku 2013 to bolo 16,2 milióna m3 vody," informovala.

"Pri zavedení poplatku odporúčame zohľadniť situáciu, respektíve spoplatňovanie vody v krajinách EÚ, najmä v krajinách Vyšehradskej štvorky. Napríklad v Maďarsku je zavedený limit spoplatňovania 50.000 m3, pričom spotreba vody je spoplatnená až nad tento limit. V prípade chovu rýb (akvakultúra) je limit oslobodenia od poplatkov až do 150.000 m3," dodala hovorkyňa SPPK.

Doplnila zároveň, že od 15. januára 2015 v zmysle vodného zákona platí, že užívanie povrchových vôd z vodných tokov alebo podzemných vôd v množstve nad 15.000 m3 ročne alebo 1250 m3 mesačne na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy sa spoplatňuje ako príjem Environmentálneho fondu. Nariadenie vlády má určiť konkrétnu sadzbu, ktorú poľnohospodári budú platiť.