Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Jesenné práce a zber plodín na Slovensku pokračujú

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Poľnohospodári v regiónoch SR v 45. týždni žili najmä zberom kukurice, vyorávkou zemiakov, prípravou pôdy, ako aj osevmi ozimín.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Poľnohospodári v regiónoch SR v 45. týždni žili najmä zberom kukurice, vyorávkou zemiakov, prípravou pôdy, ako aj osevmi ozimín. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového oddelenia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

"V niektorých regiónoch boli z dôvodu počasia pozastavené osevy ozimín, ale aj zber plodín. Za týždeň bola pozberaná úroda kukurice zo 15 % výmery (aktuálne pozberaná úroda na 64 %) a zemiakov 5 % pestovateľskej plochy (vyorávka na 89 %)," spresnil.

Zber cukrovej repy podľa neho pokračuje podľa dohodnutého harmonogramu. Niektoré subjekty majú vyoraných až 81 % úrody, v priemere je na Slovensku vyoraných 62 % z monitorovaných plôch repy.

Podľa SPPK dosiahli k 14. novembru 2016 priemerné úrody kukurice v SR výnos 9,95 tony z hektára (t/ha), slnečnice 3,20 t/ha, cukrovej repy 71,40 t/ha a zemiakov 24,25 t/ha. "Zber jesenných plodín SPPK monitoruje prostredníctvom Regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr," dodal.