Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Jesenné práce na poliach prerušoval dážď a vietor

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Na Kysuciach alebo v oblasti Zvolena či Humenného kvôli silnému dažďu nemohli do terénu vstúpiť poľnohospodárske stroje.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Jesenné práce na poliach na celom Slovensku v 43. týždni prerušoval dážď a veterné počasie. Vietor kulminoval v závere týždňa, kedy sa na horách vyskytol už aj sneh. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

"Najviac zrážok spadlo na Orave, najmenej na juhovýchodnom Slovensku. Z hľadiska monitoringu sucha na väčšine územia Slovenska prevládajú normálne vlahové podmienky. Výnimkou sú okrajové časti západného a východného Slovenska, kde sú mierne vlhké podmienky. Na hornej Orave a Kysuciach sú podmienky veľmi vlhké až extrémne vlhké," priblížila.

V bratislavskom regióne (okresy Bratislava, Malacky, Pezinok) podľa Holéciovej poľnohospodári už skončili so zberom kukurice na siláž, kukurice na osivo, sóje, slnečnice a zemiakov.

"Vzhľadom na vysoký výpadok produkcie u kukurice zisťuje Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora Galanta výpadok produkcie z dôvodu tohtoročných poveternostných vplyvov," upozornila.

Poľnohospodári z oblasti Trenčína podľa nej ukončili osev jačmeňa, raže a tritikale. Ostáva im osiať 25 % výmery pšenice. "V regióne Nitra (okresy Nitra, Topoľčany, Šaľa, Zlaté Moravce), Levíc, Senice, Komárna pokročili poľné práce v 43. týždni pre daždivé počasie len v malom rozsahu. V regióne Liptova (okresy Liptovský Mikuláš a Ružomberok) sa spomalil výsev pšenice, jačmeňa, raže a tritikale, rovnako aj zber kukurice na zrno, kukurice na siláž a zemiakov," poznamenala.

Na Kysuciach alebo v oblasti Zvolena či Humenného dokonca pre silný dážď podľa Holéciovej nemohli do terénu vstúpiť ani poľnohospodárske stroje.

"V regióne Svidník (okresy Stropkov a Svidník) sa na trvalých trávnych porastoch v 43. týždni ešte pásol hovädzí dobytok a ovce. Aj pastva však bola skomplikovaná, keďže vo vyšších polohách sa už vyskytli prvé snehové zrážky," dodala hovorkyňa SPPK.