Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

SPPK: Mzda v potravinárstve SR v 1. polroku 2021 stúpla o 3,4 %

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Najvyšší medziročný nárast priemernej mesačnej mzdy nastal vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle v SR v 1. polroku 2021 dosiahla úroveň 1112 eur. Oproti 1. polroku 2020 to predstavuje nárast o 3,4 %. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového oddelenia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Najvyšší medziročný nárast priemernej mesačnej mzdy nastal vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov, kde sa priemerná mesačná mzda 1118 eur v 1. polroku 2021 medziročne zvýšila o 21,4 %.

Medziročne sa zaznamenal pokles priemernej mesačnej mzdy vo výrobe hotových krmív o 0,9 %, vo výrobe mlynských výrobkov o 0,2 %, vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek o 3,4 %, v odbore ostatných potravinárskych výrokov o 0,2 % a vo výrobe piva a sladu priemerná mesačná mzda medziročne klesla o 6,1 %.

Viac ako priemernú mesačnú mzdu v potravinárskom priemysle v 1. polroku 2021 dosiahli zamestnanci v odbore výroba, spracovanie a konzervovanie mäsa a mäsových výrobkov (1118 eur), výroba rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (1186 eur), úprava a spracovanie mlieka (1214 eur), výroba hotových krmív (1181 eur), výroba trvanlivých pekárskych výrobkov (1128 eur), výroba kakaa, čokolády a cukroviniek (1329 eur), ostatné potravinárske výrobky (1230 eur), výroba hroznového vína (1121 eur), výroba piva a sladu (1443 eur) a stáčanie prírodnej minerálnej vody a výroba nealko nápojov (1347 eur).

Najvyššia priemerná mesačná mzda v 1. polroku 2021 sa dosiahla pri výrobe piva a sladu, 1443 eur, najnižšia pri výrobe pekárskych výrobkov vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov vo výške 878 eur.