Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

SPPK: Počet pracovníkov v potravinárstve v 3. štvrťroku klesol o 0,6 %

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Najvýraznejšie zníženie počtu zamestnancov v 3. štvrťroku 2023 nastalo vo výrobe a konzervovaní hydiny, kde počet zamestnancov medziročne klesol o 18,8 %.

Bratislava 10. decembra (TASR) - V potravinárskom priemysle SR v 3. štvrťroku 2023 pracovalo 31.881 zamestnancov. Oproti 3. štvrťroku 2022 sa stav zamestnancov znížil o 0,6 %. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Najvýraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov v 3. štvrťroku 2023 sa podľa neho zaznamenalo vo výrobe mlynských výrobkov, kde sa počet zamestnancov medziročne zvýšil o 26,8 %. Výraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov sa evidovalo vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek, kde sa počet zamestnancov medziročne zvýšil o 16,9 %. Vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov počet zamestnancov oproti minulému roku stúpol o 15,3 %.

Priemerný počet zamestnancov sa v sledovanom období zvýšil vo výrobe hroznového vína (o 7,1 %), vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (o 2,1 %), v odvetví spracovania a konzervovania ovocia a zeleniny (o 1,2 %), vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov (o 0,6 %) a vo výrobe cestovín (o 0,4 %).

Najvýraznejšie zníženie počtu zamestnancov v 3. štvrťroku 2023 nastalo vo výrobe a konzervovaní hydiny, kde počet zamestnancov medziročne klesol o 18,8 %. Výraznejšie zníženie počtu zamestnancov sa zaznamenalo vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov o 11,4 % a vo výrobe hotových výrobkov, kde stav zamestnancov poklesol o 9,6 %.

Priemerný počet zamestnancov klesol vo výrobe destilovaných alkoholických nápojov (o 3,3 %), vo výrobe piva a sladu (o 2,7 %), v odvetví stáčania prírodných minerálnych vôd a výroby nealko nápojov (o 2,6 %), v odvetví úpravy a spracovania mlieka (o 2,2 %), vo výrobe mäsových výrobkov vrátane hydiny (o 1,1 %) a vo výrobe pekárskych vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov (o 0,4 %).