Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

SPPK: Pôda je pre poľnohospodárov základným výrobným prostriedkom

Ilustračná snímka Foto: TASR/ František Iván

SPPK považuje za pozitívnu novelu zákona z roku 2014 o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, ktorá platí od 1. júla 2015.

Bratislava 27. decembra (TASR) - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) veľmi citlivo vníma a sleduje situáciu v oblasti trhu s pôdou a prípadného nákupu pôdy cudzincami. Uviedla to pre TASR hovorkyňa SPPK Jana Holéciová pri hodnotení fungovania trhu s poľnohospodárskou pôdou v SR v roku 2015 a možností jej nadobúdania cudzincami.

"Vždy sme tvrdili a budeme tvrdiť, že pôda je pre poľnohospodárov základným výrobným prostriedkom a čím menej poľnohospodárskej pôdy bude v rukách Slovákov, tým viac si sťažíme výrobu vlastných potravín a prehĺbime závislosť od dovozov. A to je nepriaznivý trend každej jednej ekonomiky, prehlbovať záporné saldo zahraničného obchodu, keď je dominantnejší dovoz ako vývoz danej komodity, plodiny či tovaru," zdôraznila.

"Nemáme žiadne oficiálne štatistiky, koľko slovenskej pôdy je v rukách cudzích štátnych príslušníkov. Vychádzame len z odhadov získaných z našich regiónov, kde vychádzame z čísla, že približne 100.000 až 150.000 hektárov (ha) pôdy v SR už Slovákom nepatrí," priblížila.

SPPK aj z tohto dôvodu považuje za pozitívnu novelu zákona z roku 2014 o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, ktorá platí od 1. júla 2015. "Jej úlohou je okrem iného zamedziť špekulatívnym prevodom pozemkov," podotkla.

Tak ako každý zákon aj tento má podľa Holéciovej svoje nedostatky, ktoré sa budú musieť v budúcnosti odstrániť novelou. "Aj napriek tomu sme však radi, že boli prijaté konkrétne nástroje, ktoré sprísňujú pravidlá pri prevodoch pozemkov a zabraňujú, aby pôda končila aj v rukách zahraničných podnikateľských subjektov," dodala hovorkyňa SPPK.