Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

VIDEO: SPPK podala na Kaufland podnet. Za porušenie zákona

Kaufland otvoril 5. obchodný dom v Bratislave Foto: Kaufland

Kaufland tvrdenia SPPK odmieta.

Bratislava 28. mája (TASR) - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) podala v stredu (27. 5.) podnet na Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR na obchodný reťazec Kaufland Slovensko, pretože spoločnosť podľa komory uplatňuje nekalé obchodné praktiky a porušuje zákon. Informovala o tom dnes na mimoriadnom brífingu v Bratislave hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

"Týmto spôsobom chceme upozorniť na to, že spoločnosť Kaufland porušuje zákon číslo 362 z roku 2012 o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny. Chceme poukázať najmä na to, že firma Kaufland sa rozhodla vyberať mimoriadne poplatky od slovenských výrobcov potravín pri príležitosti konania osláv 15. výročia svojej prítomnosti na slovenskom trhu. Je nepredstaviteľné, aby vyberali takéto poplatky, ktoré z nášho pohľadu nepredstavujú žiadnu protislužbu, ktorú by Kaufland týmto spôsobom mal poskytnúť pre slovenských výrobcov potravín. Z nich mnohí sú členmi aj našej komory," zdôraznila hovorkyňa.



SPPK sa podľa nej preto oficiálnym spôsobom obrátila na rezort pôdohospodárstva. "Podali sme podnet, chceme požiadať MPRV, aby sa ním urgentne zaoberalo, vyhodnotilo ho a v prípade jeho opodstatnenosti postupovalo podľa zákona o neprimeraných podmienkach, prípadne uplatnilo voči reťazcu aj sankcie. Podnikatelia v mnohých prípadoch totiž musia zaplatiť kvôli oslave reťazca približne šesťciferné sumy, čo je z nášho pohľadu neprijateľné," dodala.

Kaufland tvrdenia odmieta

Spoločnosť Kaufland Slovenská republika, v.o.s., potvrdila, že oslovuje svojich dodávateľov, aby sa dobrovoľne zúčastnili akcie, ktorú plánuje reťazec ponúknuť pri príležitosti 15. výročia začiatku svojho podnikania na Slovensku. Odmieta však tvrdenia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) o tom, že by porušovala zákony SR. Uviedlo to oddelenie PR a reklamy Kauflandu v reakcii na dnešné vyjadrenia SPPK.

"Môžeme potvrdiť, že oslovujeme svojich dodávateľov, aby sa spolu s nami dobrovoľne zúčastnili prípavy akcie, ktorá je určená výlučne našim zákazníkom a v ktorej plánujeme pri príležitosti 15. výročia začiatku nášho podnikania na Slovensku ponúknuť našim zákazníkom zaujímavý sortiment výrobkov za čo najpriaznivejšie ceny," spresnil obchodný reťazec.

"Spoločnosť Kaufland Slovenská republika, v.o.s., však odmieta tvrdenia SPPK o tom, že by v tejto veci porušila zákon a že by nebodaj žiadala príspevky na firemnú oslavu jubilea, ktorá sa nikdy neplánovala a ani sa nikdy neuskutoční, v tomto sú tvrdenia SPPK nepravdivé."

Kaufland Slovenská republika, v.o.s., podľa vyjadrenia svojho oddelenia PR a reklamy "dôsledne dbá na to, aby pri svojom podnikaní dodržiavala všetky právne predpisy". "Znenie podnetu na Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) nepoznáme, preto sa k nemu momentálne nevieme vyjadriť," podčiarkol reťazec.

"Zároveň vyjadrujeme poľutovanie, že sme v takto citlivej veci neboli prizvaní aspoň na dnešnú tlačovú konferenciu. Takisto je nám ľúto, že ak niektorí dodávatelia vyhodnotili naše zákaznícky a spotrebiteľsky orientované snaženie ako porušenie zákona, neobrátili sa na nás prostredníctvom orgánu pre riešenie sporov, ktorý sme zriadili v rámci Európskej iniciatívy o uplatňovaní Zásad správnych postupov v potravinovom dodávateľskom reťazci už v apríli 2014 a o ktorom sú všetci dodávatelia informovaní. Kontakt je možný cez našu webstránku," dodala spoločnosť.