Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

SPPK: Poľné práce pokračujú vo všetkých regiónoch Slovenska

Zemiaky, ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc

Popri zbere kukurice, zemiakov, slnečnice či cukrovej repy pokračujú aj práce vo vinohradoch. Zároveň so zberom tohtoročných plodín sú v plnom prúde aj práce pri zakladaní novej, budúcoročnej úrody.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Jesenné práce v 41. týždni pokračovali na celom území Slovenska takmer bez prerušenia vďaka priaznivému počasiu. Výnimku tvorili lokality, kde vysoká vlhkosť pôdy znemožňuje vstup na ňu. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

"V Bratislavskom regióne (okresy Bratislava, Malacky, Pezinok) v 41. týždni stihli poľnohospodári pozberať 50 % výmery kukurice na zrno (nárast pozberanej výmery je 20 % oproti predchádzajúcemu týždňu), 90 % výmery slnečnice a 97 % výmery zemiakov s priemernou úrodou. Zber cukrovej repy pokračuje podľa harmonogramu, ku koncu 41. týždňa je pozberaných 20 % výmery," spresnila.

Informovala, že poľnohospodári okresu Galanta už v tejto fáze zberových prác kukurice a slnečnice môžu konštatovať, že hektárové úrody zaostávajú za očakávanými výsledkami. Dôvodom je extrémne suché počasie počas celého vegetačného obdobia. "Poukazuje na to aj sumár mesačných zrážok v porovnaní so skutočnosťou za prvých 7 mesiacov, keď bol úhrn zrážok 189 milimetrov (mm) a 60-ročný priemer je 284 mm," podotkla.

"Pochopiteľne, na dosiahnutú úrodu značne vplývali aj pôdne podmienky. Pri slnečnici sa počíta s výpadkom produkcie oproti vlaňajšku o 30 %, u cukrovej repy o 35 %, u kukurice až 50 %. Pri slnečnici sa vyvinuli malé úbory s drobnými semienkami, čo vplýva na nižšiu výťažnosť pri lisovaní pri výrobe olejov. Agronómovia konštatujú, že u kukurice sú nízke porasty, zrno u niektorých odrôd nie je na šúľkoch dostatočne vyvinuté v dôsledku nedostatočného opelenia," podčiarkla.

Poľné práce podľa nej pokračujú vo všetkých regiónoch Slovenska. Popri zbere kukurice, zemiakov, slnečnice či cukrovej repy pokračujú aj práce vo vinohradoch. Zároveň so zberom tohtoročných plodín sú v plnom prúde aj práce pri zakladaní novej, budúcoročnej úrody. "Poľnohospodári teda sejú oziminy. Napríklad v oblasti Trenčína je oziminami osiatych približne 60 % plánovanej plochy. V regióne Kysúc (okresy Čadca a Kysucké Nové Mesto) osev ozimín ešte stále znemožňuje mokrá pôda. Zatiaľ sa podarilo vysiať len malé výmery pšenice a raže," dodala hovorkyňa SPPK.