Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

SPPK: Na poliach či v sadoch našich poľnohospodárov robia aj cudzinci

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Dôvodom je to, ze odvetvie je prestarnuté, chýbajú mladí pracovníci, chýbajú aj sezónni brigádnici. V ovocinárstve ide pritom často o fyzicky náročnú prácu.

Bratislava 13. mája (TASR) - Je všeobecne známe, že v agrosektore je veľký problém s pracovnou silou. Odvetvie je prestarnuté, chýbajú mladí pracovníci, chýbajú aj sezónni brigádnici. Stáva sa preto, že slovenskí poľnohospodári využívajú na prácu na poliach či v sadoch aj cudzincov. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

"Pri špeciálnych plodinách ide často o nárazové práce, pri ktorej potrebuje agropodnikateľ veľa ľudí a ihneď. Navyše bez ručnej práce sa napríklad zeleninári a ovocinári stále nezaobídu," priblížila.

V ovocinárstve ide podľa Holéciovej často o fyzicky náročnú prácu. Potenciálnych záujemcov stále viac láka rozšírený automobilový priemysel. "Tieto faktory sú dôvodom, prečo je náročné nájsť ľudí, ktorí by boli ochotní pracovať aj v našom odvetví. Ovocinári skúšali na sezónne práce prijímať Srbov či Rumunov. Kultúrne rozdiely národov však často prispeli k ďalším problémom. Celkom dobre sa im však osvedčili Ukrajinci," spresnila.

S prijímaním cudzincov sa podľa nej však spájajú mnohé problémy. "Takíto pracovníci musia prejsť cez rôzne kontroly a tie pokračujú aj počas samotnej práce v sadoch. Niektorých ľudí posiela cudzinecká polícia po istom čase domov a my sa s takouto situáciou musíme nejako vysporiadať. Z agentúr nám niekedy posielajú ľudí, o ktorých veľa nevieme, mnohokrát nám ľudia ani neprídu na zmenu, čo nám skomplikuje situáciu," povedal Marián Varga, predseda Ovocinárskej únie SR, ktorá je členom SPPK.

"Naši pestovatelia by pre poľnohospodárstvo potrebovali špeciálny spôsob zamestnávania. Je potrebné zvýšiť počet odpracovaných hodín do roka, aby boli sezónni pracovníci k dispozícii, keď ich reálne potrebujeme," dodal Varga.