Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

SPPK predložila k zákonu o neprimeraných podmienkach viac pripomienok

Podľa komory by sa zverejňované informácie o kontrolách dodržiavania zákona nemali týkať len ich počtu, ale aj zamerania a konkrétnych výsledkov, povedal hovorca SPPK Stanislav Nemec.

Bratislava 24. júla (TASR) - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) oceňuje, že Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR chce dosiahnuť väčšiu vyváženosť vzťahov v potravinovom reťazci aj prostredníctvom zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny.

"Na trhu s potravinárskym tovarom jednoznačne dominujú obchodné reťazce, čo im umožňuje jednostranne využívať túto pozíciu vo svoj prospech a diktovať dodávateľom také podmienky, aké nie sú obvyklé v obchodných vzťahoch v iných sférach ekonomiky," uviedol pre TASR k ukončenému medzirezortnému pripomienkovému konaniu (MPK) tlačový hovorca SPPK Stanislav Nemec.

Zároveň informoval, že SPPK v záujme vylepšenia tejto právnej normy predložila k jej návrhu v MPK viacero pripomienok. Týkali sa spresnenia dikcie niektorých ustanovení, sankcií aj aplikačnej praxe, od ktorej potravinári očakávajú väčšiu vyváženosť svojich väzieb s obchodom.

"V tejto súvislosti napríklad SPPK navrhla, aby neprimeranou podmienkou bolo aj nadradzovanie výsledkov kontrol vykonaných na náklady dodávateľa nad kontroly Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) z hľadiska bezpečnosti a kvality potravín, ktoré by v tomto smere mali byť prioritné," oznámil.

"Podľa komory by sa zverejňované informácie o kontrolách dodržiavania zákona nemali týkať len ich počtu, ale aj zamerania a konkrétnych výsledkov. Ďalší z návrhov smeroval k tomu, aby zákon a jeho prípadné sankcie nevyústili do ukončenia spolupráce dotknutého obchodného reťazca s konkrétnymi dodávateľmi."

Rovnako tak SPPK podľa Nemca navrhla takú dikciu zákona, aby sa zmluvná strana nemohla vyhnúť plneniu z neho vyplývajúcich povinností uzavretím zmluvy v inej krajine. Za neplatné by podľa SPPK mali byť jednoznačne označené všetky ustanovenia obchodných zmlúv a jednostranné právne akty ich účastníkov, ktoré budú v rozpore s navrhovaným zákonom.

"Jeho dikciu navrhla komora rozšíriť aj o nepeňažné plnenia, ktorých vyžadovanie podľa nej takisto musí patriť medzi neprimerané podmienky. Časť návrhov sa týka cenových väzieb i zosúladenia sankcionovania s úrovňou sankcií, ukladaných zo strany Protimonopolného úradu SR," spresnil tlačový hovorca SPPK.

"Sme presvedčení, že naše pripomienky pomôžu vylepšiť text zákona a prispejú k zvýšeniu jeho účinnosti v aplikačnej praxi. Vzišli z diskusie a poznatkov potravinárov združených v našej komore, ako aj ich profesijných zväzov a organizácií," dodal podpredseda SPPK pre potravinárstvo a obchod Dušan Janíček.